bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 716
danas registrovano: 0
juče registrovano: 0
članova online: 0
gosti online: 9


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Seksualnost

Seksualnost


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


“Zašto je nastala uzbuna?”  
Poslao/la prolaz --> Utorak, 16. 08. 2011

Jajce http://www.mojusk.ba/drupal/sites/default/files/2aec0aeda7.jpg
"U zadnjih nekoliko godina, kako pišu Unsko-Sanske novine Krajina, kajkaši, istinski ljubitelji Une i Una regate, koji su uvijek bili učesnici u organizaciju su polako “udaljav..."

Veliki bunt građana nezadovoljnih organizacijom ovogodišnje Una regate uzeo je velikog maha. Sve je krenulo od Facebook grupe http://www.facebook.com/groups/186271598102935/  koju su osnovali građani koji su uvidjeli nužnost djelovanja da bi se spasila najveća turistička manifestacija na našem kantonu koja privuče i po nekoliko hiljada posjetioca, što moramo priznati, nije mala cifra.

Već nam je poznato, ali da ponovimo gradivo: “Zašto je nastala uzbuna?”

U zadnjih nekoliko godina, kako pišu Unsko-Sanske novine Krajina, kajkaši, istinski ljubitelji Une i Una regate, koji su uvijek bili učesnici u organizaciju su polako “udaljavani”, a konce u svoje ruke je uzela Turistička zajednica USK-a, pa je manifestacija od rekordnih 1000 učesnika na vodi bivala sve manje i manje posjećena, te ove godine dosegla dno. Iako sadašnji, nazovimo ih, organizatori daju različite cifre učesnika, a ovogodiđnju regatu smatraju uspješnom,  po slikama, ali i iskustvima učesnika, se vidi da je to samo mazanje očiju.

Nego, vratimo se mi na, kako ih neki nazivaju, “buntovnike”. Njih je sve više. Spomenuta Facebook grupa broji 2713 članova, od kojih i velikih sportista i uglednih ljudi. Ali, pošto, su organizatori grupe svjesni činjenice da im sama grupa neće pomoći, odlučili su se i za korak dalje pa su se organizirali, prvenstveno u Bihaću i Bosanskoj Krupi, da skupe što više potpisa za peticiju “Tražimo smjenu organizatora Una regate” i već su skupili blizu šest hiljada potpisa. Šest hiljada građana nije mala cifra, a nije ni nezamarivo da kritiku bacaju i mediji našeg kantona kao i ostali turisti.

(Mail upućen organizatorima Una regate od  Azre Barakova iz Sarajeva koji prenosimo u cjeslosti):

http://www.facebook.com/groups/186271598102935/doc/?id=191441817585913

Organizatorima Una regate 2011

Ne mogu a da ne pisem ,  da bar dusi degdisem. Na tako drske i bezobrazne domacine ne naidjoh u svojih 5 decenija  zivota.

Ja i moj suprug (dugogodisnji „rafteri“, iz milja nazvani Cicibani)  smo „raftali“  gotovo na svim nasim bosansko-hercegovackim rijekama.  Bili smo mi ucesnici i u ranijim  Una regatama ali na pocetnim etapama nismo. U poodmaklim godinama smo, ko zna kako ce nas zdravlje sluziti narednih godina pa  „potegnemo“ mi sabah-zorom iz Sarajeva.  Imali smo neprilika na putu i zakasnili smo na start ali smo docekali raftere na kraju prve etape-kod Strbackog buka  s namjerom da se pridruzimo drugoj etapi. I prijavimo se mi „Organizatoru“ , upisa nam imena i prezime  uz napomenu da je za drugu etapu najskuplja kotizacija a za mjesto u čamcu treba da se „snadjeno“. Mi smo imali svu rafting opremu(cak i camac jer mi je suprug skiper). „Beli“ nam ne moze dati nikakvu informaciju da li ce kod njega biti mjesta...ceka neku raju iz Bihaca....(iako  smo se najavili telefonom),  neki „rmpalija“ nam trazi po 100,00 KM. Na pitanje mog supruga „Da vam to nije malo puno“ dobili smo po usima: „ sta hocete, izabrali ste najbolju etapu“.  Mi imamo  dovoljno ucesnika iz Madjarske.... iz cijelog svijeta . .(i to sve pred "organizatorima").

A TI STRANCI SU PLATILI ZA 6 ETAPA  1000,00 -1400,00 KM „AL INCLUSIV“ ZA 8 OSOBA .., pa kad se to podijeli na osam pa na sest , to vam je 20,00 -30,00 KM po etapi i osobi ). I  da citacima  ovih mojih redova nebi bilo dosadno necu „detaljisati „ i da nebi pomislili da je bio problem u novcu-nije, pravi bosanac ce nas sigurno razumjeti  ZASTO smo odustali . Onako pokisli, gladni(kojoj god sofri smo prisli- objasnjenje da oni  kuhaju samo za „sebe i svoje goste“,  nigdje nije bilo Bujruma..), zaputimo se put Jadrana.  Prenocimo u Sinju i pridruzimo se rafterima na Cetinu. I samo da znate da mi nije nimalo zao sto nas „domacini“ ne primise.... Cetina i domacini su bili super......i za kraj.....zapamtismo mi dobro onaj svima nam poznati slogan da je Una jedna i jedina ali za nas jedna i jedina ruzna uspomena u nasoj „rafting“ karijeri. 

Dragi „organizatori Una regate“ pozivamo Vas na da nam se pridruzite na Bosnu, Sanu, Sanicu, Krivaju, Vrbas, Bosnu, Neretvu, , Biosticu, Plivu da upoznate i vi jedne i jedinstvene  domacine sa velikim srcima. Jajcani ce vas ugostiti kraljevski,  kljucani ce prevrnuti cijelu zemlju u pozajmljivanju camaca da ni jedan rafter ne ostane na obali, ove godine cak za 1500 raftera...tuzlaci ce vas ugostiti na panonskom jezeru.. , a jos kakvi su domacini olovljani, gornjovakufljani, donjofakufljani, sanjani, zenicani, banjalucani, besnjevci, pa mi sarajlije.... , samo dodjite, netreba vam ni oprema , ovi pobrojani domacini ce skinuti sa sebe svoju opremu i dati vama, ako nema mjesta u camcu, oni ce ostati na obali ali ce vas smjestiti  na camac, ako ste gladni dace vam svoj tanjir....

B U J R U M!!!!!!!!!!

Azra Barakovac

Sarajevo

Potpisivanje peticije završava iduće sedmice, potpisi će biti uručeni na prave adrese, odnosno, nadležnim organima vlasti, a građani obavješteni putem medija o ishodu peticije, kako su nam rekli Salvin Tutić i Senad Selimović organizatori bunta.


mojUSK.ba

“Zašto je nastala uzbuna?”

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 0
Glasovi: 0

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Jajce:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.9588 Sekundi 42 Databaza-Upitnici