bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 718
danas registrovano: 0
juče registrovano: 2
članova online: 0
gosti online: 17


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Kompjuteri

Kompjuteri


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Vječito gorak bosanski lonac  
Poslao/la prolaz --> Petak, 06. 08. 2010

Jajce http://blog.vecernji.hr/gastronomad/files/2009/02/bosanskilonac.jpg
Kotao bosanskog lonca, koji je već godinama na laganoj vatri, ovih dana počeo je jače krčkati. Predizborne smicalice stranačkih lidera, ali i sitnih stranačkih igrača, sve više odjekuju u bosanskohercegovačkoj javnosti.
Po nepisanom pravilu, počinju prebacivanja krivnje za sve neodrađeno, nedogovoreno i slagano s jednih na druge. Odjednom, nakon što se četiri godine nije pronašao pravi krivac, svi postaju krivi za nešto.

U Republici Srpskoj pojačavaju se uvijek prisutne prijetnje o izdvajanju iz države. Prijeteći prst pojačala je presuda iz Haaga kako Kosovo nije proglašanjem neovisnosti prekršilo međunarodna prava. S jednom nogom spremnom na napuštanje uokvirene države, upire se prstom u Sarajevo, koje mora biti pristojno prema Srpskoj ukoliko želi da BiH ne mijenja granice.

Predizbornu galamu oko prava Srpske na samostalnu budućnost tu i tamo presiječe kakva optužba oporbe na račun Velikog Vođe Dodika o milijunskim prevarama, pljačkama, ganjanju koristi za sebe i njemu odane. No, nedovoljno snažno za oklopljenog Vođu.

U Federaciji je pak udaranje po drugima malo složenije. Jedni napadaju druge, drugi napadaju treće, pa se na trenutak drugi i treći slože oko napada na prve, pa se prvi i treći slože oko udara na druge, pa se svi sklone u svoju stranu ringa. Predahnu, odaberu stranu i nastave s udarcima.

Bošnjačke stranke uglavnom udaraju po Srpskoj. Nanovo se izvlače zločini, maše imenima žrtava, a obitelji stradalih iskorištavaju se kako bi iznova dijelili svoje boli i ranama, kojima politika nikako ne da da zacijele, i prozivali druge. Problemi, koji su se godinama vješto skrivali, izvlače se ispod tepiha i podmeću kao krivnja drugima. Optužbe se šalju i preko granice i za problem jednog naroda uglavnom je kriv netko drugi.

Hrvati se pak ne snalaze najbolje u ulozi kuhara. Potpuno su izgubljeni i usitnjeni u strankama koje tvrde da su drugačije jedna od drugih, a u biti ni same ne znaju što nude više od kolega s istim predznakom. Osim što su im krivi i jedni i drugi, pljuske krivica pljušte i na, do predizborne kuhanije, stranačke kolege.

Nespretni, svjesni da su naslabiji kuhari u zemlji, krive se međusobno za gubljenje kanala na hrvatskom jeziku, kojeg je činio polusatni poluprofesionalni dnevnik iz najviše mostarske zgrade. Krive se za propast kazališta i svega onoga što su nekad davno sami stvorili.

Znači, Hrvati u igri bosanskog lonca nemaju što očekivati. Najjača stranka, kako se zovu, počela je mahati imenom žene koja jedva da je progovorila koju riječ kao predsjednica Federacije, a koja se sada predstavlja kao spasiteljica u fotelji tročlanog Predsjedništva. Ponavlja se priča kako su hrvatskog predstavnika u troglavom Predsjedništvu izabrali drugi, što govori o nemoći razdvojenih Hrvata.

Bošnjaci s druge strane ne slušaju puno nemoćne kolege u Federaciji i sve pljuske šalje prema Banja Luci. Srpska se pak raduje svakom spomenu vehabija i umotanim ženama ponavljajući priču kako se od Bosne i Hercegovine stvara zemlja kakva nikad nije bila. Onda deset umotanih žena iziđe na prosvijede tvrdeći da je u zemlji, u kojoj se netko umotan prije par godina mogao vidjeti samo u filmovima o ninjama, tradicija pokrivati lice. Slijedi galama oko umotavanja i motanja vjere u politiku, koja se pak vješto priklanja pobjednicima na svim stranama.

Iz knjiga recepata vade se razni začini kako bi se zabiberilo protivničkoj čorbi. Vatra ispod bosanskog lonca se pojačava i do izbora krenut će se u jako miješanje.

Čini se, uzalud. Jer što može prehraniti zemlju u kojoj se ne može dogovoriti koja će politička struja vršiti kontrolu mesa koje se uveze. Rasprava o uvezenom mesu, po pravilu starom i nekvalitetnom, pretvorila se, kao i sve drugo, u nacionalne optužbe bez istinske brige za ljude koji ionako sve manje jedu meso.

Do izbora u listopadu će bosanski lonac, ionako dovoljno gorak, zagorjeti do kraja. A problemi će ostati isti. Slavlje i busanje u prsa nakon izborne pobjede, tužakanje onih što su sjedili prije u osvojenim foteljama i priprema novih recepata za vječito gorak bosanski lonac nastavit će se u začaranom krugu miješanja izmrcvarene čorbe.
Preneseno sa bitno.ba

Vječito gorak bosanski lonac

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 0
Glasovi: 0

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Jajce:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8541 Sekundi 42 Databaza-Upitnici