bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 718
danas registrovano: 0
juče registrovano: 2
članova online: 0
gosti online: 15


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Kultura i umjetnost

Kultura i umjetnost


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Politički matematičari i fizičari  
Poslao/la prolaz --> Ponedjeljak, 21. 06. 2010

Jajce Kakve veze ima što je nevreme pobilo useve oko Bijeljine, Doboja...? Medijski ćemo tu sliku poplavljenih i uništenih zasada pokriti sa pet miliona odvojenih za projekte informisanja, šta god to značilo, a obično znači da treba informisati svekoliki puk da je sve toliko sjajno da se gledati ne može. Ili ne sme, ako je u pitanju skretanje glave u stranu na očigledni lopovluk i zloupotrebe. Jer, zaboga, odbrana Republike ima cenu i ni po živu glavu ne sme se pitati za pare, a svaka sumnja u patriotizam onih koji nisu dali pare za protivgradne rakete, na primer, ali imaju za filmske uratke i knjige govora, strogo se kažnjava izopštenjem i javnim vređanjem.

 

Na forumu portala capital.ba, gospodin koji se potpisuje sa lemi predložio je vrlo kvalitetan pravilnik za dodelu ovih sredstva gde se, između ostalog, kaže i ovo: „Član 1. Pravo na dodjelu sredstava imaju mediji koji imaju najmanje 50% od ukupnog broja zaposlenih kao članove SNSD-a. Ukoliko je taj broj manji od 50%, ali veci od 40%, onda se kandidatu za sredstva ostavlja rok od 30 dana da uskladi stanje u skladu sa Članom 1. stav 1. Član 2. Ukoliko kandidat u svojoj poslovnoj šemi-emitovanju programa ili pisane riječi često koristi riječi-termine: referendum, Laktaši, Aleksandrovac, demokratija, Rafinerija nafte, revizija privatizacije, a ukoliko je neka od tih riječi sa učestalosću pojavljivanja većom od 1% (baziranu na formuli: ukupan broj riječi/predmetna riječ), kandidat stiče prednost u odnosu na ostale kandidate koji ovaj uslov ne ispunjavaju.“  Pravilnik je i razrađeniji, pa ga toplo preporučujem, a dotičnom gospodinu se ovom prilikom lično zahvaljujem u nemogućnosti da mu i puno ime pomenem. Internet portali nisu pomenuti kao podobni kandidati za ova značajna sredstva, pa se na ovom mestu slobodno možemo izraziti (dok nas ne odraze strmoglavačke) znajući da glavnog i odgovornog ne ugrožavamo u nakani da se kandiduje na konkursu. U protivnom, organizovaćemo širu kampanju „prosvetljenjem do samopokajanja“ . Trend je pokajnika - moralnih pokojnika.

Mislila sam prvobitno da u ovom tekstu brojke budu dominantnije, odnosno da pišem o tome kako to ruski vlasnici od Rafinerije naplaćuju pare za penale za kredit koji su podigli sa jednom kamatnom stopom, a onda Rafineriju zadužili kreditno (sami sebe) sa više od 50% većom. Vlasnici su i povezane firme preko koje posluju, a Rafinerija radi samo uslužnu preradu. Dakle, usluge sami sebi pružaju, ali profit prerađeno uslužno iznose preko Optime, dok nas ministar od privrede prosvećuje da radnici imaju platu i šta mi tu imamo da kritikujemo ovaj privatizacioni biser.  Sad naplaćuju penale, a Rafinerija je zaduženija nego pre privatizacije. Malih akcionara ni na mapi, odnosno imaće dividende na Sveto Nikad, ali ih predsednik Republike za utehu može odlikovati bar nekim od ordena za strpljenje, ako takav ima, ili za hrabrost ako pripitaju šta je sa njihovim akcijama.  Mislila sam da pomenem horor zvani Birač i kako se reprogramiraju obaveze preduzeću koje nikad ništa još od obaveza prema fondovima i budžetu nije platilo, a imovinu iznose i upisuju na druge firme, dok na Birču ostaje akumulisani gubitak od oko 750 miliona. Nije više Balkal preko koga posluju i iznose profit, već Alumina, ali je isti direktor. Kako uspešno nije platio poreske obaveze Balkala, očekuje se isti uspeh i Alumini. Kad je neko sposoban menadžer... Koliko je beneficija kojekakvih dato Birču, plus dug prema budžetu i fondovima, mogli smo sve radnike poslati lepo kućama da svih ovih godina vezu goblene, heklaju stoljnjake ili rešavaju ukrštene, a da im platu poštar donosi lepo na vrata kad i  stipendije za decu. I još da para preostane da im se i letovanja i zimovanja plaćaju! Recept ovako uspešnog rada se marljivo prepisuje na primeru NIRS-a, a verovatno će i na primeru MARS-a (Mreža autoputeva Republike Srpske). Lepo je imati strane investicije, pod uslovom da profit koji se iznosi iz zemlje desetinama i stotinama puta ne premašuje iznos njihovih „uloženih“ sredstva u zemlji, dok obaveze i gubici ostaju nama i u sirovom i u prerađenom stanju.

Onda da pripitam čime i kako će Boračka organizacija garantovati onih 10 miliona za samozapošljavanje boraca. Nikada još praksa videla nije da jedna nevladina organizacija odlučuje o dodeli budžetskih sredstava i još garantuje za njih, samo ne znamo čime. A ko su žiranti Boračkoj?! Ili je ovo poruka da to nije nevladina, već vladina organizacija? Sledeći bi mogao da bude Sindikat. Što i njima ne bi bilo dato par desetina miliona za samozapošljavanja ove vojske nezaposlenih i ojađenih? Ili Senat, recimo? Kad je bal, neka je i trandbal! Mogla bi i vladajuća partija jedan kreditčić od bar nekoliko desetina miliona na sebe, pa da zbrine ostatak rodbine, kumova i prijatelja, te za preostalu sumu palicom po glavi stanovnika izvrši popis do glasanja u oktobru. Tu bi kao žirant mogla biti Vlada. Ionako je iz istog džepa.  Nego, da se samozapošljavanje ne pretvori u samozaj...e?

Već pomenuti projekat MARS zaista košta i izgleda kao da ga pravimo na Marsu. Ali, ima petlje da se napravi petlja između dva nepostojeća autoputa i postojećim imanjem u Bakincima, gde će Bakinačka petlja ( dva kilometra dalje od ove Mahovljanske) biti ne samo put do tog imanja, već i raskrsnica RS, Srbije i Rusije. Sa pameću smo kolektivno raskrstili na ovoj raskrsnici, a putevi do nečijih imanja odavno se grade preko našeg nemanja.
Uh, šta sam sve htela da pomenem! Onih 15 miliona za Privredni sud, recimo. Kako li je kupljena zgrada i po kom tenderu? Ako će već da sudi i presuđuje u privrednim sporovima, trebalo bi da započne tako što će dati primer svima u transparentnosti procedura, pa sve u skladu sa zakonima, pa tender otvoren za sve... Po jutru se, kažu, dan poznaje, pa kakvo je (ne)transparentno jutro bilo, neka je Bog u pomoći stranama u sudskim sporovima. Možda se već zna i ko će stalno gubiti, a ko dobivati sporove?

Pa, 40 miliona za seoske (izborne) puteve. Seoski putevi do nepostojećih useva. Nije bilo para za protivgradne rakete, a jedan deo uništen i đubrivom koje je nabavila Direkcija za robne rezerve iz Subotice. Za koje se ispostavilo da je stvarno teško đubre. Morali su poljoprivrednici ili dići ruke od svega ili preoravati.  Valjda zato se daju ove pare za seoske puteve koji će poljoprivrednike dovesti u grad prvo da glasaju, onda da traže posao.

Ali, eto, ne dade mi se da to sve ispišem. Nije mi dao telefon i pozivi političkih matematičara i fizičara. Matematičari kalkulišu listama, fizičari magnetnim poljima pozicije i opozicije. U tom magnetnom polju frcaju već pomenuti pokajnici-moralni pokojnici, ali i raznorazne prateće čestice monetarne prirode. Ono da se isti polovi odbijaju, a različiti privlače, u ovoj vrsti magnetnog polja potencijalne vlasti manifestuje se tako što svaka ambiciozna fukara traži sebi kakvu neokaljanu ili novu facu da je uturi na listu da zatomi onaj šljam koji sebe već vidi kako krčmi imovinu i pita za privilegije. Da povuče glasove, kako to vole reći. Šta smo kolektivno povukli, gledaćemo u oktobru, a šta smo izvukli u narednim godinama. Jedino sumnjam da ćemo se u dogledno vreme kolektivno izvući iz ove moralne bede. 

 

Svetlana-Cenic-politicki-matematicari-i-fizicari

Politički matematičari i fizičari

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 0
Glasovi: 0

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Jajce:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8741 Sekundi 42 Databaza-Upitnici