bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 716
danas registrovano: 0
juče registrovano: 0
članova online: 0
gosti online: 9


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Estrada

Estrada


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Nezakonitosti u gradnji hidroelektrana  
Poslao/la prolaz --> Petak, 16. 04. 2010

BiH  
Svoju konkurenciju žele otjerati tako što će zaustaviti gradnju njihove centrale

Iza afere o nezakonitostima u gradnji malih hidroelektrana na Vrbasu kod Gornjeg Vakufa, za što je proteklih dana u više navrata kantonalni građevinski inspektor Akif Agić optužio premijera Srednjobosanskog kantona Salku Selmana, ministra prostornog uređenja, obnove i povratka Antu Lozančića, a posebno i pomoćnicu ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Lejlu Salkić, kriju se duboki privatni interesi.

Riječ je o interesima samog inspektora Agića, a posebno porodice zamjenika državnog ministra finansija i trezora Fuada Kasumovića!

Snažne veze

Ovo je "Dnevnom avazu" potvrđeno u vrhu vlasti Srednjobosanskog kantona.

Naime, inspektor Akif Agić je putem medija u vlasništvu Hilme i Muje Selimovića, ratnih profitera bliskih Sulejmanu Tihiću, iskonstruirao navodnu aferu u vezi s izgradnjom mini hidroelektrane "Voljevac" kod Gornjeg Vakufa/Uskoplja, optužujući njene investitore za niz nezakonitosti, a sve za potrebe utjecajne braće Fuada i Ibrahima Kasumovića.

Naime, koncesiju na izgradnju mini hidroelektrane dobila je firma "Ferbos" iz Jajca. Ona je koncesiju kasnije prebacila na firmu "Elektrogrupa" iz Jajca, dok radove izvode firme "Proing građevinar" iz Tuzle i gornjovakufski "Smrčevac". Agić je na sve načine, pa čak i zloupotrebama svog položaja, želio zaustaviti gradnju tog objekta. Razlog je činjenica da mini hidroelektrane na Vrbasu gradi kompanija i ROSE- WOOD d.o.o. Gornji Vakuf/Uskoplje, čiji je vlasnik Ibrahim Kasumović Beba, brat doministra Fuada Kasumovića. Ta kompanija nastoji legalizirati svoje mini hidroelektrane "Derala" na Deralskom potoku i "Ružnovac" na Vrbasu, sve u Gornjem Vakufu/Uskoplju.

- Ministru Lozančiću i njegovoj pomoćnici Salkić prijeti kompromitiranje. To im je otvoreno poručeno, jer nisu radili kako se od njih tražilo. Cijela navodna afera u vezi s mini hidroelektranom "Voljevac" konstruira se da bi se zapravo skrenula medijska pozornost s mini hidreoelektrana "Derala" i "Ružinovac". Oni još nisu dobili građevinsku dozvolu za te objekte i žele to prikriti montiranjem afera drugima. Osim toga, mještani gornjovakufskih sela Svilići, Crkvica, Kozica i Jelići su u avgustu prošle godine blokirali lokalni put jer su ogorčeni ponašanjem Kasumovića. Mještani su se žalili na nezakonite radnje Kasumovića - tvrdi "Avazov" sagovornik u Vladi SBK.

Kako bi zaštitili svoje interese, Kasumovići su u "sistem" ubacili Akifa Agića, koji im je trebao osigurati brzo i nezakonito pribavljanje potrebnih dozvola za postojeće hidroelektrane, ali vjerovatno i buduće. Jasno, Agić se ponaša kao da Kasumoviće ne poznaje i svjesno pravi manipulacije. 

- Kasumovići su lokalni moćnici. Ne prezaju ni od čega. Smatraju da cilj opravdava sredstvo, pa godinu i po vrše strašan pritisak da im se izda građevinska dozvola za njihove energetske objekte. Oni imaju snažne veze u vrhu SDA, a Kasumović je u vrhu tima za predizbornu kampanju iz čega proizlazi činjenica da finansiraju tu stranku. Salkić je dobila probleme onog trena kada je odbila izdati građevinsku dozvolu zbog određenih nedostataka. Tada je otvoreno dobila prijetnje da će ostati bez posla i da će dobro upamtiti Kasumoviće! Štaviše, Agić je pojedinim kolegama fizički prijetio ako ne ispoštuju ono što oni traže - navodi naš izvor.

Sukob interesa

Prema njemu, apsurd je u tome da je upravo inspektor Agić radio idejnu i projektnu dokumentaciju za mini hidroelektrane Kasumovića za koje danas lobira! Naime, iza projektnog birao samo formalno stoje Agićevi majka i daidža, koji nemaju veze s projektovanjem.

- Nema sumnje, Agić je u sukobu interesa. Umjesto da kontrolira Kasumoviće, on je ubačen da osigura prohodnost cijelog projekta - navodi izvor dobro upoznat s cijelim slučajem. 

Osim toga, Kasumovići su protiv izgradnje navedene mini hidroelektrane "Vrbas" jer se ona nalazi tri kilometra od njihove hidroelektrane "Ružnovac" i u puno je boljoj poziciji od njihovog energetskog objekta. Pretpostavlja se kako investitorima žele zagorčati život i otjerati ih ili kupiti njihov objekt.

Dobili koncesiju, a zakon suspendiran


U Vladi SBK tvrde da su Kasumovići dobili koncesiju za izgradnju mini hidroelektrana u vrijeme kada je odgovarajući zakon bio suspendiran!?

- SBK je jedini kanton gdje se prvo izdaje koncesija, a onda urbanistička saglasnost. Dakle, sjedne politika i dogovori koliko će objekata dati, a onda se nadležne službe obavežu da, uprkos svim nedostacima, moraju brzo izdati građevinske dozvole. Kada je Salkić odbila da radi po toj matrici, naišla je na velike probleme - zaključuje naš izvor.

Kako su izgubili kontrolu

Kasumovići i njihov pijun Agić su navodno izgubili kontrolu nakon što su saznali da službe kantona vraćaju postupak izdavanja dozvola za njihove hidroelektrane na početak.

- Budući da je koncesioni ugovor donesen kada je Zakon o koncesiji bio van snage, ali zbog okolinske dozvole donesen je Zaključak o obnovi postupka o izdavanju građevinske dozvole, što bi ih moglo dovesti na početak. Vršen je politički pritisak i službenicima Ministarstva prostornog uređenja se s vrha Vlade SBK naređuje da se zaključak poništi Zaključak - zaključuje "Avazov" sagovornik.

Odani Tihićev kadar

Inače, Kasumović se smatra najodanijim kadrom predsjednika SDA Sulejmana Tihića, a u javnosti je ostao posebno upamćen zbog nezakonitosti u izboru najpovoljnijeg ponuđača za opremanje zgrade zajedničkih institucija na Marindvoru u Sarajevu kancelarijskim namještajem.

Nezakonitosti u gradnji hidroelektrana

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 1
Glasovi: 1

stars-1.gif

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o BiH:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8376 Sekundi 42 Databaza-Upitnici