bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 719
danas registrovano: 1
juče registrovano: 0
članova online: 0
gosti online: 13


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Religija

Religija


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


INTERVJU NAIDE RIBIC SIRIJSKOJ TV  
Poslao/la Administrator --> Petak, 31. 07. 2009

Jajčani Intervju poznate pjesnikinje, uspjesne poslovne zene, kulturne i drustvene radnice u Dijaspori BiH, Bosanke i Bosnjakinje gospodje Naide Ribic za sirijsku "Zanoubia TV” emitovan je u nedelju 21. juna u 20.00 sati a mogao se pratiti preko interneta www.zanoubia.tv 
Intervju je vodio sirijski novinar Kawa Rashid u okviru njegove emisije “Evropska Unija”. Kawa je do sada u svom programu imao puno poznatih holandskih i evropskih politicara, izmedju ostalih premijera Balkanendea, bivsu ministricu za integracije Verdonkovu i mnoge poznate evropske parlamentarce, a sad se u tu kategoriju poznatih uvrstila i nasa Naida Ribic. U razgovoru mi je, pored ostalog, rekla da joj je bila velika cast da bude gost u Kawinom poznatom programu, koji obradjuje teme demokratije i ljudskih prava. Ribicka je pozvata da bude gost programa kao primjer jedne liberalne evropske Muslimanke iz Bosne i Hercegovine, zene koja je tradicionalna, samostalna ali i uspjesna, poslovna, progresivna i visoko emancipovana.Pitao sam je odakle Naida na TV Sirije?

- U martu 2009. sam u Utrechtu prisustvovala jednom kongresu za kulturu, gdje su bili prisutni mnogi koji se na razne nacine bave kulturom. Skup je bio internacionalnog karaktera. Bila sam jedina iz Bosne i Hercegovine. Ja sam osoba koja ne zeli nigdje da bude samo fizicki prisutna, da se moje ime nalazi samo na spisku prisutnih. Zbog toga se uvijek dobro informisem o zadatoj temi i pokusavam na aktivni nacin da dam svoje misljenje i sugestije, pa cak i kritike koje, naravno, obrazlozim argumentima. Za mene kazu da se usudim glasno reci ono sto drugi sapcu iza ledja, ali i da sam realna i otvorena za svaku diskusiju.
I na ovom Kongresu sam uzimala ucesca u diskusijama i iznoslila svoje licno misljenje o nekim problemima i situacijama u kulturi, koje ponekad, zbog neshvacanja ili zbog razlicitosti gledanja na pojedine segmente, dovedu i do sukoba u saradnji.
Na Kongresu je bio prisutan i novinar TV SIRIJE, KAWA RASHID. On vec neko vrijeme ima vlastitu emisiju "EU" na TV Sirije (TV Zanoubia) i radi samo intervjue sa evropskim poznatim licnoistima. (www.zanoubia.TV). TV  studio se nalazi u Briselu, u Belgiji.
U pauzi smo se upoznali i malo dublje proanalizirali neke stvari o kojima se vodila diskusija. Poslije toga smo imali kontakt putem e-maila, produbili nasu diskusiju i razmjenjivali misljenja o opcim zivotnim problemima. Na osnovu svega toga me je on pozvao da budem gost u njegovom programu, sto je za mene, naravno, bila velika cast.
Jer u njegovom programu su do sada bili gosti predstavnici EU Parlamenta, izmedju ostalih Jana Haypaskova, Paulo Casaca, Nicoly Meladenov i dr. ali i holandski politicari Harry van Bommen, Jan Wiersma, Gerard Wilders pa i sam premijer Balkanende.
Sta je bila tema razgovora?
Intervju je trajao nepunih sat vremena. Pitanja su bila podijelljena na tri dijela:
1. Balkan i Jugoslavija i sve ono sto se stoljecima desavalo na tom podrucju.
2. Bosna i Hercegovina, njena istorija, rat u BiH i bosanski Islam.
3. o meni, mojim poslovnim rezultatima, samostalnosti, liberalizmu, snazi moga "duha", borbenosti i upornosti, mojoj poeziji i borbi za prava zena.
Kao sto vidite pitanja su bila razlicitog karaktera ali i jako "provokativna", na pozitivan nacin, naravno.
Za mene je to bilo jedan veliki izazov i mislim da sam ga uspjesno savladala.
Na neka pitanja je zaista bilo tesko dati odgovor, pogotovo u drugom bloku. Uvijek postoje osobe koje misle drugcije, poznaju bolje srz problematike i bolji su strucnjaci u nekim oblastima. Ja sam u tom intrvjuu, na jedan nacin, predstavljala bosanske zene, predstavljala stanovnike BiH a tesko je predstvljati masu. Zato sam u svim kljucnim pitanjima govorila da je to moje misljenje i da pricam u moje ime. Nikad se ne zna sta se moze desiti a ono sto ode u eter vise se ne moze popraviti. Moramo biti obazrivi u ovom teskom vremenu nepovjerenja i mrznje. Trudila sam se da dajem korektne i konkretne odgovore koji ce biti interesantni za sirijsku publiku, kako o nasoj drzavi, nasim zenama tako i o nasem liberalnom Islamu i polozaju zana.
Jedan od najvecih razloga sto sam bila gost ovog novinara je njegovo misljenje da sam ja pravi primjer jedne savremene, liberalne muslimanke danasnice. Zena koja je progresivna, samostalna, prodorna i borac za svoja prava i prava zena a u isto vrijeme i tradicionalna i vjernica.

Za mene najteze pitanje je bilo sta je moja poruka zenama Sirije. 
Nase zene u BiH imaju slobodu misljenja i zivljenja, imaju pravo glasa i samostalne su. Momentalno se nalazim u Holandiji u kojoj je sve dozvoljeno, gdje su zene zakonski zasticene i maksimalno emancipovane. Sloboda misljenja je potpuna. Iz ovakve situacije je lako pricati i "pametovati' o pravu zena. U Siriji je situacija drukcija.To je zemlja u kojoj zene nemaju bas puno pravo glasa, slobode ponasanja i razmisljanja. Zemlja u kojoj muskarci uzimaju sebi za pravo da razmisljaju i odlucuju u ime zena. Zemlja diktature i cenzure.
I sta poruciti takvim zenama? Sta reci ? To mi je zaista bili najteze pitanje.
U mom odgovoru sam rekla sve ovo spomenuto i primjer da do sto godina unazad zene nigdje u svijetu nisu imale pravo glasa. Ispricala sam pricu o Klari Cetkin i njenim sljedbenicama i njihovim mukama u borbi sa muskim sovinistima koji su na zenu gledali kao na stvar. "Od muskog rebra napravljena i usudjuje se protivrijeciti" - bili su muski komentari Klari Cetkin.
Rekla sam da je u zivotu najvaznije znati sta zelimo i sta nas cini sretnim i vjerovati u sebe. Put ka emancipaciji i ravnopravnosti nije nimalo lak i to nije nikad ni bio, ali nije nemoguc.
Postoje razne svjetske organizacije koje mogu i zele pomoci. Bitno je imati "petlju", OBRAZOVATI SE  i imati dovoljno snage i volje u sebi.
A to je ujedno moja poruka i nasim zenama: 

VJERUJ U SEBE I NE DOZVOLI DA DRUGI RAZMISLJAJU I ODLUCUJU U IME TEBE.

Edukacija je jedan od nacina da ostvaris svoja prava i zelje. Ali, isto tako, ne smijemo nikad zaboraviti svoje korjene, tradiciju i moral koji su nam u amanet ostavili nasi preci.

Ovo su zaista bile impresivne poruke Naide Ribic zenama, nasim zenama i zenama svijeta.
Ocigledno, i mi muskarci mozemo sto sta iz ovih poruka nauciti.

Dzevad K.

INTERVJU NAIDE RIBIC SIRIJSKOJ TV

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!


  1. poznavalaac Piše --> 30.09.2009 13:58
    Prije svega htio bih cestitati i pozeljeti, sve najbolje u daljem uspjesnom zivotu i radu svojoj suvremenici i skolskoj poznanici.Razlog zbog cega se bas sada vracam na objavljeni clanak je upravo njena naglasena uputa kako treba razmisljati,

    "VJERUJ U SEBE I NEDOZVOLI DA DRUGI RAZMISLJAJU I ODLUCUJU U TVOJE IME"

    Vazi za sviju i iz toga proizilaze sva ostvarenja. Jos jedno draga moja Najdo sve najbolje i iskrena ti cestitka.REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 5
Glasovi: 10

stars-5.gif

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Jajčani:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8376 Sekundi 42 Databaza-Upitnici