bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 719
danas registrovano: 1
juče registrovano: 0
članova online: 0
gosti online: 20


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Jajce

Jajce


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Europa nas ceka pravilima ,Europa 2009  
Poslao/la nerka --> Srijeda, 01. 07. 2009

Filozofija

Dio prvi:            (Fakta/cinjenice uzete iz Dagens nyheter,Svedska koje se odnose na funkcionisanje parlamenta i licne podatke o lideru konzervativne partije)


 


Napisala Nermina Mina Radosavljev (uz preuzete clanke i citate)

Pocinje jedna nova era u svijetu:socijalisticke zemlje su u reorganizaciji ideologija i drzavnih sistema,cisto iz navike velikog spremanja po kuci a i zbog kritike vlastite slike u ogledalu:"Ju,al`sam se ugojio/la ove godine....tu se mora nesto rezati!",dok kapitalisticke zemlje traze izlaz uvelikog hodanja kapitala ukorak s vremenom i tu se puno gubi a ponekad puno i dobija sto neminovno doprinosi stvaranju jazova,upadanja "noge u jarak",ili cak povisivanja potpetica do neboderskih visina.Uglavnom era priblizivanja shvatanja je pocela i najvise lici na jedan komad odjece koja dok dodje do procesa finalne proizvodnje mora da prodje hiljadama ruku a jos vise kroz milione glava "idejnih" ljudi.

Jugoslavija je za mnoge u Europi "nestala zemlja".Da,bas tako."Upphört land"(znaci na svedskom :prestati da postoji).Jedno od prvih pitanja koje bi trebalo postaviti predsjedavajucem svedskom predstavniku gosp.Fredriku Reinfeldtu je :"Gosp.Reinfeldte,mozete  li nam objasniti po europskim pravilima kako je moguce da jedna zemlja prestane da postoji?"Jer vjerovatno ih ima jos na spisku koje treba da nestanu?

Kap sto je poznato Svedska postaje zemlja predsjedavajuca Europskom unijom od 1.jula 2009 godine i to sa desnicarskim konzervativnim predstavnikom gospodinom Fredrikom Reinfeldtom.Sasvim je opravdano za ocekivati da  ce i politika Europske unije naginjati konservativnim tokovima ,sto neminovno dovodi u pitanje status opozicije i mogucnosti ostvarivanja opozicionih prava kroz supljikavi filter europskih pravnih tacaka i klauzula.

Poznato je da je Svedska monarhistickog drustvenog uredjenja sa pluralnim partijskim sistemom koji podrazumijeva izrazavanje slobodne volje gradjana na opstim izborima,tako da su ljevicarske i druge partije u sklopu ovog drustvenog sistema:koji ma kako antagonistican unutar sebe ipak funkcionise .

Listajuci malo dnevne novine moze se dosta pronaci o buducem glavnom lideru Europe i o karakterno licnim osobinama koje pripadaju  gosp.F.Reinfeldtu djelimicno i najvise zbog interesovanja gradjana koje ovaj gospodin vodi  i u maticnoj zemlji.Ne voli bas da se slika sa Eu zastavom jer to pada tako prirodno da konzervativci najvise vole svoju maticnu zastavu,pa sam se malo tu i prepoznala ...

John Fredrik Reinfeldt rodjen je 4 augusta 1965 i Österhaninge i Stocholmslän,ozenjen sa gospodjom Fillipa Reinfeldt i ima troje djece(Ebba,Gustaf i Erik)pripada Moderata samlingspartiet(desnicarsko-konservativna partija) ciji ledare postaje godine 2003.Postaje i statsministar Svedske godine 2006.

U podacima o njegovoj ranoj mladosti pronadjoh podatak da je rastao na vise raznih mjesta(London,Spånga),da je obozavao da igra basket za Tensta Tigers i da je ucestvovao u vise teatarskih poduhvata.!976 familija je zivjela u Taby kommun u Stockholmu gdje je izmedju ostalog gosp.Reinfeldt pohadjao gimnasiju på Åva gymnasium.

Kao obican gradjanin i doseljenik mogu izjaviti da naslijediti gosp .Carla Bildta nije bilo nimalo lako ako se uzme u obzir sav Bildt lobbi koji je u ono  vrijeme postojao u Svedskoj.Ali nova pitanja daju i nove odgovore tako da se danas  Europa moze nadati jako zabavnom mecu izmedju konzervativaca i opozicije.Jer igra i politika postoje zbog ljudi a Bogovi su je samo stvorili.

 

Kako funkcionise Europski parlament?

Citiram:/Dagens nyheter)Svedska-"Parlament je jedan jedini od EU odlucujuce izvrsnih institucija gdje se clanovi biraju direktno od gradjana.Parlament je taj koji odlucuje o otprilike dvije trecine od Eu zakona,koji kasnije vaze i kao zakoni U Svedskoj (matici ,opaska Mina R:).Parlament je znaci preuzeo jedan veliki dio vlasti koja je ranije izvrsavao Svedski riksdag(vlada).

Broj parlamentarnih clanova u dolazecem mandatnom periodu 736(/%! ako Eu preuzme nove osnovne bazneprincipe u Lisabonfördraget).OD tih je18 svedskih mjesta (20 sa Lisabonfördraget).Narodno mnostvo odredjuje koliko clanova svaka zemlja clanica dobija.

Parlamentarni clanovi se biraju svake pete godine.Sada u junu 2009 je to ponovo,/ juna za Svedjane.

Parlament je jedan od tri institucije koje izvrsavaju politicku moc u uniji.Te dvije druge su komisija i ministerråd(savjet ministarstava).Na jednom velikom podrucju odlucuje parlament zajedno sa savjetom ministara( vlade Eu clanica zemalja )o sklapanju novih zakona.To vrijedi naprimjer za :unutrasnje trziste,klima i druga pitanja zivotne sredine,zastitu kupaca (konsumenata),transporta i regionalne podrske.

Vanjska politika,kaznjenicko pravo i policijska saradnja pripada necemu sto parlament nema pravo za pravo odlucivanja.

U nadleznost parlamenta ulazi takodje da ima pravo da otkaze komisiju.To otkazno priznanje je zahtjev zato da bi nova komisija mogla da se uspostavi.Takodje Eu budjet kao i nove zemlje clanice moraju dobiti zeleno svjetlo od parlamenta.

Kada parlament u svojoj cjelini treba da donese odluku,sakupe se clanovi u francuskom gradu Strasbourgu.Izmedju drugih odluka rade clanovi najvise u Brysselu.

Zadnji mandatni period postojalo je 9 svedskih partija u parlamentu:Moderaterna(poduzetnici konzervativci op.Mina R),Kristdemokraterna(krscanski demokrati op.M.R),Folkpartiet(op.M.R desnicari ,narodna partija);Centern(op.M.R uglavnom poloprivrednici,zemljor,politika centra)Socialdemokraterna(socijalisti)Miljöpartiet(partija za zivotnu sredinu),Vänsterpartiet(ljevica),Junilistan i Feministisk initiativ(feministicka inicijativa).Ove svedske partije ulaze u parlament u vecim partijskim grupama sa istomisljenicima iz drugih zemalja.Jednako dobro drzanje u partijskim grupama izmedju zemalja clanica nije uvijek tako jako.Cesto se dogadja da svedski clanovi glasaju protiv svoje vlastite grupe".Zavrsen citat:dagens nyheter zadrzava pravo na zastitu podataka prema zakonu o izdavastvu.

 

Preostaje jos 6 lekcija o funkcionisanju Europskog parlamenta i europskog sistema koje sam pronasla i uzela sebi za pravo da ih presentiram za vas koji nemate dovoljno informacija o istom ,jer je cesto bas jezik barijera koja se tesko prevazilazi .U svakom slucaju je dozvoljeno znati nesto o samom svijetu u kojem se nalazimo a sta ce te odabrati to ne zavisi od mene.Tu stojite sami dok ne stvorite vlastitu odluku.

Pozdrav!

 

 

Europa nas ceka pravilima ,Europa 2009

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!


 1. poznavalaac Piše --> 09.11.2009 14:13
  .ebo vas patak, tema politika, a vama samo .urac u ustima i guzovi pred ocima.Daj te se emancipirati malo.Molit cu lijepo. Ha.
 2. dilberi_jc Piše --> 09.11.2009 03:50
  Ma ta je zena bolesna ...sto kaze bandit povraca mi se na nju ..e bas su oni zagondzije bosnjo im kraljicu cecu odvaljuje hahahah
 3. udbash Piše --> 07.11.2009 20:49
  Ova Nerka jeli to neka raspustenica? Ima li ona papire za neku stranu zemlju? Ja sam momak naocit, pojak,znam raditi sa mistrijom i fanglom i mogao bi uspjeti na tom zapadu. Valjo bih i toj Nerki da joj skinem mrak sa ociju.
  Radim sve fizicke poslove: KOSENJE (vlastitom kosom"varcarkom"),ZIDARSKI POSLOVI,KOPAM KANALE, DOBRO CIPAM DRVA I RUSIM STABLA I TO RUCNO.
 4. bandit Piše --> 07.11.2009 20:30
  Dosla nerka sa svojim pametnim mozgonjom da nam pametuje i uci nas demokratiji......Ha ha ha. Sugoslavija kaput finish Sovjetski savez kaput finish cehoslovacka kaput finish . Medobrundo probudi se iz 80 i udji u 2009. Kurcoslavija - govnoslavija kaput finish.
  ha ha ha jadnice jadna pokazala si ti svoj guzica obraz na zadnjoj tvojoj diskusiji . Povraca mi se na tebe
 5. udbash Piše --> 06.11.2009 21:02
  Sve neke zagondjije! Ha ha ha ha ima li sta za staroga vuka, moze i nesto starije da dignem sidro iz ove vukojebine? Ne bi mi bilo lose da i ja malo odem u tu Svedsku i malo socijalu da dobijam. Malo para guzovace, neka radi ko mora ili ko je lud. Kazu da je to fina zemlja jos ljepsih zena. Samo nesto bolesne, trebaju pravo musko. Nas ima cetvoro brace i mi bi cuda cinili gore.
 6. imam plan Piše --> 06.11.2009 15:20
  Ma nema veze mi vec 17 godina ponavljamo prvi razred. Ha ha ha a kako izgleda i slijedecih 17 nam se isto pise. Sjecam se nekad davno kad sam konobarisao i kad neko kaze daj nam turu ja pitam ko zove i kad se doticni javi ja prvo njega pitam. Ko placa taj ide preko reda. Mi bismo i lovu od Evrope i da odlucujemo. Nista od tog nema. U Bosni ce jos dugo majke Evrope i tate Svabe da se pita a naravno tu je i Dajdja Amer i tetka Saudijka. Prema tome otvorite usi i slusajte a ne samo sto su vam nacionalisti natrpali cepove da necujete i samo njih da slusate kad oni to hoce.
  Cule slabi ste vi srbi zagondjije nemaju od vas Svedjanke nikakvog hajra. Citao sam u Blicu anketu da su vam srpske zene pravo nezadovoljne svama.
  Srpski horozi ne kitite se tudjim perjem zna se da smo mi Bosanci bili glavni J...ci u Evropi. Nego sredite te kokoske u svom kokosinjcu pa se javite ako vam treba pomoc opet se javite sredice Bosanci.
 7. Sergxxx Piše --> 06.11.2009 13:07
  Pogledajte text ovog ugovora za Kopenhagen, tu ce nam instalirati svjetsku vladu koja ce upravljati cijelom svjetskom privredom u obliku jedne centralne diktature. Uz to ce nam izvuci jako puno novca iz dzepove kroz kojekakve poreze, kazne itd., stavise imaju i _zakonsku_ mogucnost da upotrebe vojnu i policijsku silu i to bez pitanja pojedinacne drzave.

  Onda pogledajte EU-ugovor iz Lisabona, u njemu stoji crno na bijelo da se EU mora naoruzati i uz to stoji da EU ima pravo "u slucaju antidrzavnih pobuna" da posalje vojsku na ulicu i puca na narod! To su svi clanovi EU potpisali - nijedna od ovih drzava vise zakonski ne postoji! EU je sad majka drzava koja sve ima pod svojom kontrolom, od zakona do upravljana vladom, vojskom i privredom.

  I uprkos normalnoj demokratskoj podjeli vlasti gdje predsjednik ne upravlja vojskom (nego parlament), ovdje imamo situaciju da je predsjednik istovremeno i vrhunski zapovjednik vojske i moze sam da odlucuje. Ako pogledate u istoriju, svaka fasisticka ili komunisticka diktatura je tako organizovana.

  Dobrodosli u cetvrti Reich!
 8. doribaba Piše --> 18.07.2009 18:58
  Prelazem ja tebi Nerka, da ti fino i njima tamo u Svedskoj, posaljes barem toliko isto lekcija, kako funkcionira ovaj nas parlamnt u Sarajevu.
  Europa treba da se pripremi dolasku nasih politicara, koji ce Europu nauciti kako se "prudira" i kako svatko ima pravo govoriti svojim jezikom i kako svak svakog razumije samo ne slusa, a narodi zadovoljni pa ih stalno ponovno biraju. Napisi im da je u nas ovdje "med i mlijeko"samo da nam je jos malo kruha. Lekcija nam je dosta, jer ovi sto nikad na lekcijam nisu ni bili "prudiraju nas u zdrav mozak"
 9. Cule Piše --> 18.07.2009 18:05
  Nema, bre, drugo nego da srpski dobrovoljci napadnu. Šveđanke, čekaj te nas. To vam se uvijek dešavalo zato vaši muški na svojim kapama imaju ROGOVE. Bošnjaci ima te odobrenje da prvi udarite. Osveti te Rolovića Jugoslovenskog ambasadora.
 10. meho i sanja Piše --> 01.07.2009 19:15
  CUJ, ZAR JE JUGOSLAVIJA NESTALA???
  STA SE TI SEKIRAS STO JE SVED PREDSJEDNIK? DA NE BI MOZDA BILO BOLJE DA JE SVABO ILI AUSTRIJANAC ILI.... MANI SE CORAVA POSLA DOBRO TI JE "LJETO" NAPISALA!
 11. ljeto67 Piše --> 01.07.2009 18:45
  Nema druge. nego da bre Srpski dobrovoljci i Švedsku napadnu ?REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 0
Glasovi: 0

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Filozofija:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.9398 Sekundi 42 Databaza-Upitnici