bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 716
danas registrovano: 0
juče registrovano: 0
članova online: 0
gosti online: 7


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Ženske teme

Ženske teme


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


U pozaru stradala Sanela Fejzic  
Poslao/la prolaz --> Utorak, 09. 06. 2009

Crna hronika Sanela Fejzić (23), ugostiteljska radnica iz Zenice smrtno je stradala, dok je njena koleginica Rada Lojbur teško povrijeđena u jutrošnjem požaru, koji se dogodio u porodičnoj kući u mjestu Kuprešani u Jajcu.
Sanela Fejzić (23), ugostiteljska radnica iz Zenice smrtno je stradala, dok je njena koleginica Rada Lojbur teško povrijeđena u jutrošnjem požaru, koji se dogodio u porodičnoj kući u mjestu Kuprešani u Jajcu.

Teško povrijeđena Lojburova prebačena je u bolnicu u Jajcu. Uviđaj je još u toku, a na lice mjesta izašla je i kantonalni tužilac Jasna Šimunović, saopšteno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Pretpostavlja se da je stara i dotrajala elektroinstalacija uzrok požara na spratu porodične kuće koji se ubrzo proširio i na prizemlje u kome se nalazila kafana.

Prema nezvaničnim informacijama, Lojburova i Fejzićeva, koja je bila u drugom stanju, bile su radnice u ovom ugistiteljskom objektu, a stanovale su na spratu porodične kuće, koja je vlasništvo Mate Cvitića.


"Tihi kutak za trgovinu ljudima"


Maloljetne i mlađe punoljetne ženske osobe dovodjenje su sa područja cijele Bosne i Hercegovine i odvodjene u mjesto Kuprešani u opštini Jajce, u objekat zvani "Tihi kutak".

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Mate Cvitića (1964.) i Edine Karadža (1979.). Optuženi se terete za krivično djelo trgovine ljudima iz člana 186. KZ BiH. Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od neutvrđenog datuma 2002. godine do neutvrđenog datuma 2006. godine, preko poznanika, putem oglasa i na druge načine pronalazili maloljetne i mlađe punoljetne ženske osobe sa područja cijele Bosne i Hercegovine i dovodili ih u mjesto Kuprešani u opštini Jajce, u objekat zvani "Tihi kutak". Tu su stanovale u izuzetno nehigijenskim i neuslovnim prostorijama, zloupotrebljavali su njihov bespomoćan položaj, koji se ogledao u tome da su dolazile iz izuzetno socijalno i materijalno ugroženih porodica.

Vrbovali su ih obmanama da će raditi uobičajene ugostiteljske ili kućne poslove, a sve u svrhu izrabljivanja i prisilnog rada, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su iste angažovali da rade kao konobarice i služe alkoholna pića mnogobrojnim gostima uglavnom noću, a noćna smjena je trajala od 20 sati do 4 sata ujutro, pa i duže. Navedene osobe nisu zaključile Ugovore o radu i nisu bile prijavljene kod nadležnih organa, što nije bilo u skladu sa odredbama Zakona o radu, Zakona o PIO i zdravstvenom osiguranju.

Prema navodima optužnice, optuženi obećanu naknadu za rad djevojkama u najvećem dijelu nisu isplaćivali, obrazlažući to manjkom koje su one navodno pravile, radeći kao konobarice, i manjkom u knjizi šanka odnosno magacinu. Na taj način su one bile prisiljene da, radeći bez plaćanja, taj navodni manjak nadoknade. Povremeno su ih angažovali da "prave društvo gostima", kako u ugostiteljskom objektu, tako i izvan njega. Optuženi su na ovaj način, izrabljujući ih i prisiljavajući ih na takav rad koji šteti psihičkom i fizičkom zdravlju maloljetnih osoba, iste radno i ekonomski eksploatisali, ostvarivali sebi materijalnu korist i pri tome ugrožavali njihova osnovna ljudska prava, naročito prava maloljetnih osoba – djece i to pravo na pravilan razvoj, odrastanje, zdrav život, školovanje, nediskriminaciju, medicinsku i zdravstvenu zaštitu, odmor, slobodno vrijeme, što je suprotno Protokolu o prevenciji, suzbijanju i kažnjavanju trgovine ljudima, naročito žena i djece, Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, te Konvenciji o pravima djeteta.

Optuženi se terete da su obmanom, zloupotrebom položaja, bespomoćnosti i davanjem isplata kako bi se pridobile osobe koje imaju kontrolu nad drugim osobama, vrbovali osobe u svrhu prinudnog rada i ekonomskog izrabljivanja i iste primoravali na rad i ekonomski ih izrabljivali, čime su počinili krivično djelo trgovina ljudima iz člana 186. stav 1. i 2. Krivičnog zakona BiH.

Sud BiH potvrdio je optužnicu.

Objavljeno 10.06.2008. u 14:48

(FENA)

Sarajevo-x.com

http://jajceportal.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2281

U pozaru stradala Sanela Fejzic

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!


  1. Apeva Piše --> 10.06.2009 14:16
    Jel treba da neko nastrada, kao sad, da se intervenise?Pprotiv ovog objekta i vlasnika postoji krivicna prijava zbog trgovine ljudima a on i dalje "posluje"?!REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 5
Glasovi: 1

stars-5.gif

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Crna hronika:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8341 Sekundi 42 Databaza-Upitnici