bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 718
danas registrovano: 0
juče registrovano: 2
članova online: 0
gosti online: 15


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Jajački akademski klub

Jajački akademski klub


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Prijedlog za zasticeni pojas spomenika prirode grada Jajca  
Poslao/la w_dragon --> Srijeda, 04. 03. 2009

Ekologija Ako pogledamo kartu BiH koja prikazuje zasticena podrucja onda se jasno vidi da je Centralni dio i juzni dio BiH prazan. Da to nazovem geopolitikom ? Ne znam. Znam da je tako kako pisem. Od Fojnice do Prijedora sve je bijelo – prazno. Od 11 zasticenih podrucja ni jedno se ne nalazi u ”bijelom” BiH prostoru.

Aktualni Zakon o zastiti prirode determinise 4 vida zastite od cega naravno 3 i 4 kategorija su najnize : Spomenik prirode i Zasticeni krajolik(pejsaz) .

Prijedlog za zasticeni pojas spomenika prirode grada Jajca

Za park prirode BiH

Malo u vezi Vodopada, Jezera, Sedre i Plive


Danas sam molio sugradjane, pokusao sa valjda moralnog , ljudskog aspekta , pozvati na aktivnost.
Ne znam dali to uopce neko cita, razmislja i hoce, ali ako si sami ne ucinimo, iluzorno je ocekivati da ce nam neko sa strane pomoci, rijesiti i urediti stanje. Nema milosti kada je ekonomika u pitanju, niti netko sa strane ima osjecaja prema tom prostoru kako mi bi trebali imati i valjda imamo. A dobre vile nema, nema ni malih zelenih , ni …

Ako pogledamo kartu BiH koja prikazuje zasticena podrucja onda se jasno vidi da je Centralni dio i juzni dio BiH prazan. Da to nazovem geopolitikom ? Ne znam. Znam da je tako kako pisem. Od Fojnice do Prijedora sve je bijelo – prazno. Od 11 zasticenih podrucja ni jedno se ne nalazi u ”bijelom” BiH prostoru.

Aktualni Zakon o zastiti prirode determinise 4 vida zastite od cega naravno 3 i 4 kategorija su najnize : Spomenik prirode i Zasticeni krajolik(pejsaz) .

Adekvatnim aktom :
Kanjon Vrbasa od JAJCA do Banja Luke svrstava se u tzv. Rezervate Prirodnih predjela.

SPOMENICI PRIRODE:

- geoloski: Sedrena podrucja OKO vodopada Kravice – Ljubuski u JAJCU i okolini
- geomorfoloski: Dragnic i Olicko jezero na PLIVI kod Sipova ;
- Izvori: rijeke PLIVE kod Sipova, rijeke Janj kod Strojica – Sipovo
- Vodopadi: pod Sokolinom na rijeci Janj kod Sipova; kod Bukve na rijeci Janj kod Sipova

O nekim visim rangovima zastite prostora unutar Plivskog sliva nema ni govora.

Tzv . Geomorfoloska (a po meni hidrobio-geomorfoloska) najveca Jezera ovog podrucja - Plivska jezera se ne spominju kao ni vodopada Plive. Jednostavno, Pliva sem tih , navedenih segmenata nije valorizirana. Cak ni kao samo Spomenik prirode ! Nema dijelova Plive pa ni vodopada cak ni u tabeli najnize kategorije – ZASTICENI PEJSAZ.

Sta su to te kategorije ?

Spomenik prirode:
je prostor sa jednom ili vise prirodnih/kulturnih karakteristika od izuzetne ili jedinstvene vrijednostri zbog svojih PRIRODNIH, REPREZENTATIVNIH , ESTETSKIH osobina ili KULTURNE VAZNOSTI !!!?

Zasto se utvrdjuju , sa kojim ciljem ?

Cilj je zastita ili ocuvanje trajnih prirodnih karakteristika, jedinstvenog ili znacajnog kvaliteta ili spiritualnog znacenja u skladu sa odredjenim ciljevima, mogucnost naucnog istrazivanja, obrazovanja, interpretacije i procjenu od strane javnosti;

OTKLANJANJA I SPRIJECAVANJA eksploatacije ili posjeta koje mogu stetiti; omogucavanje BENIFICIJA stanovnistvu koje zivi na tom podrucju koje su u skladu sa ciljevima upravljanja .


Zasticeni pejsaz:

Je podrucje nastalo medjusobnim djelovanjem prirode i covjeka sa izuzetnim estetskim , ekoloskim ili kulturnim vrijednostima i cesto sa bioloskom velikom raznolikoscu.

Jajce, vodopad, kanjon to nisu ? Naravno kanalisanje Plive ce zbrisati estetiku, nece rijesiti ekoloska pitanja, a dalje …

Cilj zasticenog pejsaza je odrzavanje USKLADJENOSTI medjusobnih djelovanja putem zastite i tradicionalnog koriscenja zemljista gradnje te drustvenih i kulturnih manifestacija, izvodjenje ekonomskih aktivnosti (turizam, sport) , rekreacije , potsticanje naucnih akticnosti , edukativnih …, omogucavanje BENIFICIJA kroz osiguranje prirodnih izvora (sume, riba), usluge (cista voda, prihodi od turizma) u cilju ODRZIVE upotrebe tog podrucja za lokalnu zajednicu !!!!

Upravo cijenci Svjetske i EU Odredbe uradjen je prijedlog granica sto je sasvim u skadu sa postojecim BiH Propisom.

Grupom - Save Jajce Wtwrfall predlozeno podrucje zastite dijelom se uklapa u vec postojece zone i valorizirana podrucja (kanjon Vrbasa i sedra), ali nas i vas i buducih pokoljenja problem je nedefinisanost Vodopada u Jajcu , rijeke Plive, i Jezera. Kome to ide na stetu ? Vidite , razumijete to sami. O tome ne trebam pisati.

Sasvim je nerazumljivo da dijelovi grada se predlazu ( realno i zasluzno ) na listu UNESC-a. docim u tom predlozenom – historijskom podrucju, prirodne vrijednosti, spomenici, pejsaz se ne definise, ne valorizira, ne nalazi na Zakonskoj listi (ili mozda ipak nalazi ?? samo gdje?!) kao ni ostale istinske vrijednosti ovog tako jedinstvenog Jajackog podrucja.Realno? Znanstveno opravdano? Ekonomski vidovito? Rezultat toga ? Ne znam.

A moze se to, treba i jeste opravdano pa ma kako i sa koje strane i nivoa sagledavali. Ne radi se u nasim zahtjevima- prijedlozima o politic, individualnim prohtjevima ili drugoj zakulisnoj igri.

Radi se o realizmu stanja, prijetnji da se prostor Plive konacno i tako devastira da NEMOZE biti valoriziran kao neka vrijednost . Nedefinosanost jezera ima stravicne posljedice u svakom aspektu, a posebno u aspektu turizma Opcine Jajce, ali i cijele Regije.

Zato smo pokrenuli Peticiju i daljnje aktivnosti, sa ciljem postizanja potrebnog, objektivnog  nivoa zastite Prirodnih vrijednosti Jajca i Plive, istinski potrebnog i zasluznog nivoa .
Planom namjene zemljista u skladu sa Zakonom definisali smo prostor na uzem dijelu grada , tacnije predlozili koriscenje,a koji bi svojim bitkom trebao da poveze historijske zone , stvori mogucnosti razvoja ekonomike i tzv. zivosti prostora kao jedan novi dio gradske koncepcije (urbano-ekoloske).

Iskreno se nadam da ce ovo ( ako procitaju) ljudi u Jajcu iz obasti turizma, planiranja razvoja, uprave , Jajcane ko Jajcane dovesti u nivo medjusobne konkretne suradnje sa jednim, zajednickim nam ciljem.

Pozdravljam

PS
Ako nesto vas eventualno zanima – pitajte, ako imate prijedloga samo naprijed, a i kritika, jer samo se razgovorom , znanjem i htijenjem problematika moze sagledati i rijesiti.
Sekvoje isto nisu definisane …ni razorene sedrene ogrlice, ... medju nama receno, bojim se da uskoro NICEGA NEMA i zato nam valja ciniti sada.

Peticija: http://www.petitiononline.com/Pliva08/petition.html

Mapa zasticenih podrucja u BiH

 

Izvor:Udruženje za zaštitu okoline
Zeleni – Neretva
Konjic
ZAŠTITA PRIRODE
MEĐUNARODNI STANDARDI I STANJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Prijedlog za zasticeni pojas spomenika prirode grada Jajca

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 5
Glasovi: 2

stars-5.gif

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Ekologija:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8332 Sekundi 42 Databaza-Upitnici