bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 716
danas registrovano: 0
juče registrovano: 0
članova online: 0
gosti online: 9


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Gradska uprava

Gradska uprava


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Podmilačje kod Jajca dobiva najveći toranj u cijeloj Bosni  
Poslao/la Administrator --> Utorak, 27. 01. 2009

Religija

Prva asocijacija koju stvara pogled na projekt izgradnje svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, starogrčki je amfiteatar, a kako je potonji bio znamenom hrama mudrosti, svjetski se poznato svetište u srcu Bosne Srebrene znamenom pobožnosti i mudre riječi.


Toranj ‘raste’ iz dvora
Ne skrivajući zadovoljstvo, gostoljubivi župnik fra Zoran Mandić kazao nam je kako su u završnoj fazi izgradnje crkve, kojoj još treba postaviti krov, a posebno je zanimljiv podatak kako će Podmilačje dobiti najveći toranj na prostoru Bosne, visok 62 metra, s tim da župni dvor završava na 31. metru, a još toliko će ‘rasti’ velebni crkveni toranj.

- Ovo je jedinstveno projektno rješenje jer će naš toranj iznicati iz župnoga dvora. Kompleks svetišta projektirao je akademski arhitekt Marko Mušič iz Ljubljanje, koji potpisuje projekt crkve u Kotor-Varoši, još otprije Domovinskoga rata. Naša je crkva suvrjemena oblika, vrlo zanimljiva i vjerojatno jedna od najljepših u Crkve u Hrvata – ponosan je župnik.

Crkva i kripta imat će skoro 3.000 četvornih metara, a cijela površina svetišta više od četiri tisuće. Župni je dvor spojen s crkvom u više razina, ukupan projekt vrijedi oko 4 milijuna maraka, a građevinski zahvati bi trebali biti gotovi do kraja godine. - Onda nas čeka unutarnje uređenje koje vrijedi otprilike 60 posto u odnosu na cijenu građevinskih radova - domeće fra Zoran. Inače, 2003. prihvaćen je idejni projekt, a nakon što je dobivena suglasnost Vrhbosanskoga ordinarijata, 24. svibnja 2004. prve su količine betona dovezene na gradilište.

Temeljni su kamen položili uzoriti kardinal Vinko Puljić i franjevački provincijal fra Mijo Džolan. No, osim napretka u izgradnji, župa čudotvornoga sv. Ive, kojemu u Podmilačje hodočaste vjernici iz svih krajeva svijeta, u čijem svetištu mise služe kardinali, biskupi i karizmatici, preporodila se i u broju vjernika.

- Nova nam statistika ide na čast i ulijeva nadu u blagoslovljenu budućnost. Prema popisu za blagoslov obitelji iz prošle godine, u našoj župi živi 2.722 vjernika u 779 obitelji. Od toga je 591 dijete do navršenih osamnaest godina i čak 45 studenata. U prošloj smo godini imali 60 krstitki (27 djevojčica i 33 dječaka), od kojih njih 50 ostaje u Jajcu i u Podmilačju, a vjenčali smo 26 parova. Umrla su nam 34 župljana - ponosno pobrojava fra Zoran, domećući kako to maleno Podmilačje ima 60-ak članova Franjevačkoga svjetovnog reda i više od 50 framaša i 90 ministranata.

800 godina franjevaca
U toj će župi 30. kolovoza biti proslavljeno osam stoljeća Franjevačkoga reda, pa će pristići, kako vjernici, tako i redovnici i redovnice iz cijeloga svijeta.

- U pamćenju vjernika Podmilačje je sveto mjesto. Ta okolnost znači dodatnu, veću obvezu. Naime, gradnjom crkve na svetom mjestu Franjevačka provincija Bosna Srebrena, kao vjerska zajednica, postavlja znak svoje vjere koja nadživljava iskušenja povijesnoga trenutka i na taj način potkrjepljuje nadu svih svojih vjernika u Bosni. Nova je crkva smještena u stijeni na sjevernoj strani doline i, zajedno sa starom zavjetnom crkvicom čini široki svečani portal kroza koji se ulazi u dolinu sv. Ivana Krstitelja.

Podmilačka dolina se, pak, u svojem vrhu završava vanjskim žrtvenikom, podno kojega je smještena donja crkva. Trokut koji čine stara crkvica, nova crkva i vanjski žrtvenik označava arhitektonski određen prostor koji je namijenjen isključivo za molitvu. Da bi prostor doline ostao slobodan za proslavu blagdana sv. Ivana Krstitelja, kada se ondje skupi i po pedeset tisuća ljudi, nova je crkva ugrađena u stijenu na sjevernoj strani doline - pojasnili su nam župnik i njegova subraća fra Danijel Rajić i fra Vinko Jelušić.

Autor Darko Juka

 

tekst i foto vecernji.hr

Podmilačje kod Jajca dobiva najveći toranj u cijeloj Bosni

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!


  1. ljeto67 Piše --> 28.01.2009 15:19
    Puno srece i uspjeha u radu!Pravo je zadovoljstvo citati lijepe vijesti,te gledati ovakve fotografije na Portalu..Nas grad uvijek je bio turisticki i nadam se da ce biti jos poznatiji i posjeceniji.
  2. poznavalaac Piše --> 27.01.2009 19:00
    Predivno zdanje. Sve cestitke arhitekti, marljivim izvodjacima radova i svom svestenstvu. Primjer da se moze kad se hoce. Nadam se da ce i sportska dvorana nekako u isto vrijeme zasijati punim sjajem. Zato svim sudionicima izgradnje objekata zelim sve najbolje i mnogo uspjeha u daljem radu.REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 4
Glasovi: 17

stars-4.gif

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Religija:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.851 Sekundi 42 Databaza-Upitnici