bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 718
danas registrovano: 0
juče registrovano: 2
članova online: 0
gosti online: 19


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Film i kino

Film i kino


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Dom za starije osobe u Jajcu  
Poslao/la Administrator --> Srijeda, 07. 01. 2009

Jajački akademski klub

Potrebe i mogućnosti

Jajački akademski klub je u plan rada za 2009 godinu uvrstio temu « Dom za starije osobe « zbog prisutne potrebe da se odgovori na pitanja koja su vezana za uslove života starijih osoba u našoj općini i eventualno utvrđivanje mogućnosti u našoj općini za početak pripremanja neophodne dokumentacije za realizaciju važnog projekta.Ukoliko prva rasprava na Klubu pokaže da su potrebe izrazite,slijedeći korak je organizacija JAVNE TRIBINE uz saradnju sa komplementarnim NVO i predstavnicima vlasti u našoj općini . 
Kakvim podacima raspolažemo u postojećoj dokumentaciji o demografiji i socijalnom stanju u općini Jajce ?


Demografija : (korišteni podaci iz Strategije razvoja općine Jajce od 2008 -12.)  


Prema raspoloživim podacima za 2006. godinu, u općini ima 7.389 domaćinstava sa 24.383 stanovnika. Na zadnjem popisu  1991.godine  na općini je živjelo 45.007 stanovnika,što znači da više od jedne trečine stanovnika Jajačke opštine nisu se vratili. Promjene do kojih je došlo u starosnoj strukturi stanovništva općine se odnose na značajno smanjenje učešća stanovništva mlađe životne dobi (od 0 do 14 godina starosti) u ukupnom stanovništvu, te na postepeno povećanje udjela starijih od 65 godina. Sadašnju strukturu stanovništva karakterizira značajan procenat radno sposobnog stanovništva (od 15 do 64 godine starosti).

 


Iz  gornja dva grafička prikaza se može zaključiti da je došlo do znatnog povećanja starijih osoba iznad 65 godine (15% ili u apsolutnim brojevima  3.657) Ta populacija u pravilu traži posebnu brigu i zaštitu. Danas  tj.početkom 2009-te godine taj procenat i broj se sigurno uvečao zbog niskog nataliteta i  produženja prosjećnog trajanja života.Od tog broja po procjeni 10 do 15 %  su stare osobe preko 80 godina i sa većim brojem hroničnih degenerativnih oboljenja koji zahtjevaju veću, da ne kažemo intenzivnu njegu.

Socijalno stanje  (korišteni podaci iz Strategije razvoja općine Jajce od 2008 -12.)  


Pravo na socijalnu sigurnost, uključujući pravo na socijalno osiguranje, je međunarodno priznato kao jedno od temeljnih ljudskih prava.
Država je obavezna osigurati efikasne mehanizme za ostvarivanje prava iz ove oblasti putem sistema socijalne zaštite koji će služiti svim njenim građanima.
Socijalna zaštita stanovništva na području općine Jajce ostvaruje se kroz rad JU Centar za socijalni rad (CSR) Jajce, čiji je osnivač Općina. CSR svojom djelatnošću pokriva oblast socijalnog rada, socijalne i porodične zaštite, zaštite porodica s djecom, zaštite civilnih žrtava rata i zdravstvene zaštite. Finansiranje svih vidova socijalne pomoći osigurava se iz kantonalnog i djelimično iz federalnog budžeta, dok se iz općinskog budžeta putem grantova osiguravaju materijalna,socijalna i zdravstvena pomoć najugroženijim porodicama, kao i pomoć pojedincima za nužne popravke stambenih jedinica, te plaćanje alternativnog smještaja za raseljena lica. Pored toga, Općina Jajce kao osnivač JU CSR izdvaja i sredstva za finansiranje njegovog rada.
Iako nema podataka na lokalnom nivou, istraživanja provedena po pitanju siromaštva na nivou BiH ukazuju da se veliki dio stanovništva nalazi tek iznad granice općeg siromaštva. Sve ovo ukazuje na to da se značajan broj stanovnika općine nalazi u stanju socijalne potrebe. Među najugroženjim kategorijama su stare i iznemogle osobe.
Ukupan broj korisnika socijalnih davanja putem Centra za socijalni rad u 2006. godini iznosio je 2.203 , dok je oko 2.500 osoba bilo obuhvaćeno uslugama socijalnog rada i drugog stručnog rada. Međutim, ovaj broj korisnika socijalne zaštite ne predstavlja stvarnu sliku stanja obzirom da na području općine Jajce nije urađena socijalna karta. 
U okviru aktivnosti Merhameta u Jajcu je sredinom 2006. godine uspostavljena javna kuhinja, čiji su korisnici ugrožene kategorije stanovništva, uključujući i penzionere. Kroz rad javne kuhinje osiguran je jedan obrok dnevno za oko 136 korisnika, dok se za ugrožene stanovnike koji fizički ne mogu doći u javnu kuhinju vrši povremena raspodjela paketa sa hranom, odjećom i lijekovima, u saradnji sa CSR.
U općini Jajce aktivno djeluje i organizacija Crvenog križa koja, između ostalog, pruža pomoć ugroženim kategorijama kao što su penzioneri, samohrane majke i nezaposleni. Ova pomoć podrazumijeva prikupljanje i podjelu paketa s hranom i odjećom, podjelu ortopedskih pomagala, kućnu njegu za stare i iznemogle , i slično.
U Jajcu također djeluju Udruga umirovljenika i Udruženje penzionera-umirovljenika . Ukupan broj penzionera-umirovljenika na području općine je krajem 2006. godine iznosio 2.535, što je oko 10% od ukupne populacije. Prosječna starosna penzija u decembru 2006. godine iznosila je 272,30 KM, invalidska 201,41 KM, dok je prosječna porodična penzija iznosila 198,10 KM.
Poznato je da poslije rata jedna trećina Jajčana se nisu vratili(procjene oko 15.000) i da žive širom svijeta.Največi broj Jajčana se nalazi u Švedskoj.Među  našim građanima u dijaspori  je dosta starih i iznemogli koji su već smješteni u tamošnje socijalne ustanove (ili su kandidati da budu smješteni) gdje im se ukazuje potrebna pomoć.Da li mi treba da težimo takvim rješenjima u našoj opštini?

Mogućnosti

Općina Jajce,Kanton i Federacija već izdvajaju znatna srestva  za zbrinjavanje kategorije starih i iznemoglih.Ta sredstva bi se mogla,makar dijelom, usmjeravati u finansiranje Doma.
Dobar dio starih i iznemoglih imaju penzije-mirovine sa kojim bi mogli pokrivati troškove ili dio troškova.
Jedan dio starih i iznemoglih imaju djecu koja rade van Jajca i u inozemstvu i koji bi za svoje socijalno nezbrinute roditelje mogli finansirati njihov smještaj u Domu.
Postojie mogućnosti i izgledi da  Crveni Križ, Karitas,Merhamet, ali i druge humanitarne organizacije van Bosne i Hercegovine učesvuju i realizaciji ovog značajnog  općinskog projekta.
Jajce ima dvije neiskorišćene zgrade Bolnice, koje bi se mogle relativno lako preurediti za potrebe Doma za starije osobe, tim prije, ukoliko ne postoje plan za korišćenje ovih objekata i ukoliko ideju za «Dom za starije osobe» u ovom prostoru prihvati PROSTORNI PLAN OPŠTINE JAJCE , čija javna rasprava se očekuje u mjesecima koji slijede.
  
Zaključak

Iz gore navedenih podataka lako je zaključiti da su starije osobe na općini Jajce, posebno stare preko 80 godina u posebno ugroženom stanju,tj.stanju potrebe za tuđu pomoć i njegu,a tu potrebu ne mogu adekvatno riješiti. Dužnost društva, a to je prije svega Općina,Kanton i Država da im to omogući.
Ovo je razlog inicijative Jajačkog akdemskog kluba da se javnom raspravom inicira civilizacijsko pitanje brige za  starije i iznemogle osobe i eventualno postavi pred one koji imaju obavezu da se brinu o svakom građaninu.

 

U Jajcu, 13.1.2009.god.    JAJAČKI AKADEMSKI KLUB

Dom za starije osobe u Jajcu

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!


 1. bpetrov Piše --> 13.01.2009 20:59
  nadam se da će općina uskoro riješiti urbanistički plan pa ponuditi nešto u koncesiju možda se nađe netko tko bi nešto i uložio u takve ili slične sadržaje gdje bi neki jajčani mogli dobiti posao država i općina doprinose a ne samo obećanja sasječena stabla zarasle plaže uništene objekte koji stvaraju dodatna "rugla" u jednom i tako ranjenom gradiću asve pod izlikom pesimizma.
 2. poznavalaac Piše --> 13.01.2009 11:48
  Ih hotel Jajce. Pa 98 smo se dogovorili da nam ne treba. Zato smo ga i devastirali (preselili u svoje privatne objekte u uzoj nam i siroj okolici/okolini). A mislim da ni Rize radi ne bi bilo fer. Jer ulozenih 2% od stvarne vrijednosti je mnogo vrijednije nego stvarnost.Jer sto je moje mnogo je vrijednije nego tvoje. Zato smo i devastirali hotel Jajce. Da se zna cije je sta.
 3. redcross Piše --> 10.01.2009 01:03
  molim one koji nesto o ovmo projektu znaju da mi se jave na mail rotehexe@gmail.com ja se bavim tim zanimanjem i imam interes ucestovati u tome. moze i adresa ili mail od kliba
 4. bpetrov Piše --> 08.01.2009 21:36
  Bilo bi zanimljivo da u našem Jajcu napravimo tako nešto a stvarno imamo gdje pored mnogih devastiranih zgrada i raznih objekata o dkojih ću navesti i devastirani hotel Jajce kako bi naši stari mogli lijepo provoditi svoje zadnje dane u prekrasnoj prirodi što bi svako mogao samo poželjeti.REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 5
Glasovi: 1

stars-5.gif

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Jajački akademski klub:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8655 Sekundi 42 Databaza-Upitnici