bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 718
danas registrovano: 0
juče registrovano: 2
članova online: 0
gosti online: 12


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Ekologija

Ekologija


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Jajce napokon bez dima  
Poslao/la Administrator --> Srijeda, 05. 11. 2008

Ekologija

Nešto o čemu je se prije nekoliko godina moglo samo sanjati, postalo je stvarnost.


Najveća razlika između Jajca do prije nekoliko mjeseci i sada je u tome što više nema zagađenog zraka. Sve je se počelo mijenjati 2004. godina kada je tada posrnulu Elektrobosnu kupio B.S.I.d.o.o. kako se sad i zove nekadašnja Elektrobosna. Inače osnivač B.S.I.d.o.o. je Metalleghe S.p.a.

Nakon kupnje u tadašnjoj Elektrobosni je zatečeno katastrofalno stanje. Novi vlasnik je morao prvo riješiti probleme radnika i uvijete rada, a tek onda ostale probleme. Na samom početku suočio se sa velikim pritiskom javnosti po pitanju zagađenja zraka. Sa tim problemom je se odmah suočeno i počelo sa rješavanjem, ali ništa ne može biti preko noći pa tako ni filteri na dimnjacima tvornice. Prvo je urađena studija izvodljivosti, pa tek je se tada krenulo sa izradom projekta.

Projekt je izradila Talijanska firma I recco, također i oprema za filtere je dopremljena iz Italije. Građevinske radove su obavljale građevinske tvrtke iz Jajca. Poslove montaže i izrade nekih dijelova konstrukcije su također radile tvrtke iz BiH.Troškovi ugradnje filtera od izrade studije izvodljivosti pa do njihovog puštanja u rad iznosili su oko 6 milijuna eura. Probni rad filtera je bio u travnju ove godine, a od kraja svibnja rade bez prekida i bez ikakvih problema.

Sam proces rada filtera nema nikakvih negativnih utjecaja na proces proizvodnje, osim što su za njihov rad potrebne dodatne količine električne energije. Produkt koji se prikuplja filtracijom zove se silicijska prašina. Ta prašina se koristi kao aditiv cementima, također u industriji boja i ljepila. Filteri dnevno prikupe oko 10 tona silicijske prašine. Sam proces filtriranja je potpuno automatiziran tako da u tome procesu ne sudjeluje niti jedan radnik. Sve kontrolira softver koji se nadzire iz ureda pomoću računara. Što pokazuje kako su filteri urađeni po najvišim Europskim standardima.

Tako da je sad jedino što se ispušta topli zrak, a sve ostale čestice iz dima ostaju na filterima. Istraživanje koje je urađeno nakon ugradnje filtera, je uradio „Institut za zaštitu, ekologiju i obrazovanje“ iz Tuzle, koji je pokazalo da je kvaliteta zraka više nego zadovoljavajuća. Tako je po Europskim i BiH standardima dozvoljena količina čestica iznosi 20mg po metru kubnom, a izmjerena vrijednost nakon ugradnje filtera je iznosila 11mg po metru kubnom. U razgovoru sa prokuristom B.S.I.-a Zoranom Dekićem doznajemo kako u B.S.I.d.o.o. nisu samo filteri vezani za ekologiju već je tu urađeno još mnogo toga i još uvijek se radi.

Napravljen je zatvoreni sustav hlađenja peći, takozvana recilkulacija, što znači da voda koja hladi peći više se ne ispušta u Vrbas već cirkulira. Otpadne sanitarne vode imaju PUTEX pročistače, pa se tek onda ispušta. Čak i kišnica koja se skuplja po krovovima ne ispušta se direktno u Vrbas već postoji sustav kojim se prikuplja otpad koji nosi kišnica. Sam izgled tvornice je izmijenjen i osvježen. Pa sad na ulazu u grad nije stara i trošna tvornica već za oko ugodna i odlično u okoliš uklopljena građevina. I u samoj tvornici je puno urađeno na obnovi oronulih zidova, stupova i drugih građevinskih elemenata. Napredak najbolje potvrđuje to što B.S.I.d.o.o. ima standard za kvalitetu ISO 9001. Kako nam kaže gospodin Dekić na tome se nije stalo već se intenzivno radi i na dobivanju standarda za ekologiju ISO 14000 što bi trebalo biti gotovo do kraja godine. Tako da će B.S.I.d.o.o. postati lider u zaštiti okoliša. Nadamo se kako će i sve ostala poduzeća u Jajcu slijediti ovaj primjer na dobrobit svih građana.

Jajce napokon bez dima

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!


  1. sunita Piše --> 26.11.2008 19:35
    POLAKO SE ODAJEŠ,KOBE BRYANT-DRAGO MI JE ŠTO ÆE U JAJCU NAPOKON BITI ÈIST ZRAK.SUNITA
  2. Kobe Bryant Piše --> 21.11.2008 18:27
    BIO
  3. Kobe Bryant Piše --> 14.11.2008 21:26
    OVO JE ZA POHVALU!JAJCE JE NADAM SE CISTO!NEZNAM NISAM BILA DUGO U JAJCU ALI CINI SE DA JE SVE BOLJE!



REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 4
Glasovi: 5

stars-4.gif

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Ekologija:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8344 Sekundi 42 Databaza-Upitnici