bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 719
danas registrovano: 1
juče registrovano: 0
članova online: 0
gosti online: 12


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Zdravlje

Zdravlje


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


"Race for cure"- Trka za ozdravljenje  
Poslao/la Apeva --> Četvrtak, 30. 10. 2008

Ženske teme SARAJEVO- Podizanje svijesti o borbi protiv karcinoma dojke, bio je cilj manifestacije koja je održana na Vilsonovom šetalištu. Clanice udruženja "NADA"iz Jajca su takodjer prisustovale manifestaciji.

Prikupljena sredstva od humanitarne akcije bit će uplaćena u fond za besplatne mamografske preglede

Podizanje svijesti o borbi protiv karcinoma dojke, bio je cilj jučerašnje manifestacije koja je održana na Vilsonovom šetalištu. Prva JDC – KOMEN „Race for the cure“ jedinstven je događaj koji okuplja osobe koje su preživjele bolest, njihove prijatelje, građane, porodice, timove učenika, poznate ličnosti i mnoge druge.

Trka je počela u Dallasu u Sjedinjenim Američkim Državama u organizaciji „Susan G. Komen For The Cure“ u oktobru 1983. godine sa 800 učesnika. U subotu je više od 1,5 građana šetalo u 120 gradova širom svijeta. Svi koji su htjeli učestvovati, mogli su se registrovati za simboličnih pet maraka u koju je bila uključena promotivna majica, te zajedno šetati i trčati od mosta „Ars Aevi“ do zgrade Elektroprivrede i nazad. Prikupljena sredstva ići će u fond za besplatne mamografske preglede za žene bez zdravstvenog osiguranja.
Prema riječima Nele Hasić – direktorice projekta osnaživanja zdravlja žena i organizatora manifestacije, u našoj državi godišnje od karcinoma dojke oboli nešto više od 1300 žena, a njih 500 izgubi život u borbi sa ovom opakom bolešću.
- Karcinom dojke je u 95% slučajeva izlječiva bolest ako se otkrije na vrijeme. Nedovoljno svijesti, dugo čekanje na pregled, ali i nebriga društva, glavni su razlog da u našoj zemlji većina žena sazna za bolest prekasno. Mi kao organizacija zaista pokazujemo da želimo napraviti promjene, a građani koji nam se žele pridružiti direktno pomažu u podizanju svijesti o ovoj bolesti, naglasila je Hasić.
Na Vilsonovom šetalištu jučer su se okupili članovi udruženja žena iz nekoliko gradova BiH: „Renesansa“ iz Sarajeva, „Novi pogled“ iz Mostara, „Iskra“ iz Banja Luke, „Udruženje žena – Tuzla“, „Život“ iz Zenice, „Una“ iz Bihaća, „Aska“ iz Višegrada, „Biser“ iz Goražda, „Feniks“ iz Doboja, „Brčansko srce“ iz Brčkog, „Dona“ iz Bugojna, „Neven“ iz Fojnice, „Nada“ iz Jajca, „Zraka sunca“ iz Kiseljaka i „Vita“ iz Olova. Upriličen je i bogat kulturno-zabavni program, a za sve učesnike organizovani su štandovi sa hranom i napicima. Prisutnima su se obratili gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac, te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo koji je naglasio kako se radi o vrlo humanoj akciji koja će uvijek imati podršku Općine, Grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine.
- Kada se radi o realizaciji ovako humane akcije, mislim da nema opravdanja što nas danas na ovom prelijepom šetalištu nema bar 10.000. Svi zajedno moramo biti nosioci ovog i sličnih projekata u cilju širenja svijesti o borbi protiv ove opake bolesti. U proteklih 20-tak mjeseci, na Vilsonovom šetalištu smo realizovali preko 30 različitih manifestacija, ali nijedna od njih nije bila tako humanog karaktera kao ova danas. Sasvim sigurno će ova manifestacija postati i ostati tradicija naše Općine koja je uvijek podržavala ovakve i slične projekte, izjavio je Koldžo.


26.10.2008.

Opcina Novo Sarajevo

"Race for cure"- Trka za ozdravljenje

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!

REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 0
Glasovi: 0

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Ženske teme:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8402 Sekundi 42 Databaza-Upitnici