bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  Arhiva vijesti  Teme
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 719
danas registrovano: 1
juče registrovano: 0
članova online: 0
gosti online: 12


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Jajčani

Jajčani


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Bosanac, programerski oskarovac  
Poslao/la bombas --> Utorak, 12. 02. 2008

Kompjuteri Bosanac Emir Sakić jedan je od kreatora najpopularnije web platforme Joomla! koja je proteklih godina donijela pravu revoluciju u upravljanju internet sadržajem. Za svoj rad dobio je neke od najznačajnijih nagrada u svijetu programera, a između ostalih i nagradu Best Open Source Solution koja se smatra svojevrsnim Oscarom u svijetu open sourcea

Joomla

Piše: Almir Panjeta

Kad je počeo rat u BiH, Emir Sakić je išao u srednju školu, a 1993. godine je upisao Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Armiji BiH se priključio čim je postao punoljetan, tako da nije baš imao puno vremena za studiranje. Prvu godinu je obnavljao do 1996. godine, kada je napustio BiH i priključio se porodici koja je u međuvremenu izbjegla u Švedsku. Na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu stekao je diplomu elektroinžinjera, poslije čega se priključio timu koji je radio na razvoju Joomla! platforme s kojom je postigao planetarni uspjeh.

- Nakon četiri godine rata u opkoljenom Sarajevu, put iz BiH u Švedsku izgledao je nestvarno. Prolazak kroz moju Ilidžu, koju nisam bio siguran da ću ponovo vidjeti, kao i let u potpuno drugi, normalni svijet izgledao je prilično imaginarno.

Kao kod kuće

U Švedsku je otišao na spajanje s porodicom, a ne kao izbjeglica, te je imao sreću da ne mora prolaziti izbjegličke kampove i sve procedure kroz koje su naši ljudi prolazili.

- Za mene je sve bilo manje-više spremno. Ne mogu se požaliti na prijem u bilo kom smislu. Šveđani imaju razrađena pravila i rješenja za sve situacije – kaže Sakić.

Ubrzo nakon dolaska, krenuo je u školu za učenje jezika. Trebalo mu je oko godinu dana da nauči jezik u toj mjeri da se može sporazumijevati i snalaziti. Kaže da mu studiranje u zemlji čiji jezik nije još dovoljno poznavao, na njegovo veliko iznenađenje, nije bilo teško.

- Imao sam dobro teoretsko predznanje, a elektrotehnika i nije nešto gdje se pretjerano koristi jezik, što mi je ispočetka odgovaralo. Nakon svih godina provedenih u ratnom Sarajevu, ne mogu reći da mi je išta bilo posebno teško. Možda samo psihičko prilagođavanje, balansiranje načina razmišljanja nas odozdo sa onima koji to nisu prošli.

Kaže kako je imao sreću što je u vijeme njegovog dolaska u Švedsku internet počeo da zaživljava. S obzirom da se uvijek interesirao za programiranje, što je i njegov studij obuhvatao, počeo je istraživati kako se programiranje može primijeniti na web stranice koje su u to vrijeme bile prilično dosadne i statične. Kaže da je sve počelo od razvoja ličnog sajta i izgradnjom sitnih interaktivnih funkcija u Perlu. Potom je došao i u kontakt sa Mambo sistemom, koji će ga kasnije lansirati u sam vrh informatičkog svijeta.

- Istraživao sam i koristio različite sisteme za upravljanje sadržajem dok nisam naišao na ranu verziju sistema zvanog Mambo kojeg je pokrenula jedna australijska kompanija 2001. godine. Privukla me njegova jednostavnost a istovremeno i veliki potencijal za dalji razvoj – kaže Sakić.

Kako je rastao novi projekat

Nakon što se uključio na njihov forum gdje je sa drugim korisnicima dijelio savjete, zakrpe i poboljšanja te nakon što je ta firma odustala od daljeg razvoja, pristali su da zajednici prepuste razvoj nove verzije. I tako je krenulo. Emir i ostali vrlo brzo su sastavili razvojni tim i počeli izbacivati nove verzije. Sistem Mambo je svakim danom postajao sve popularniji, dobio je masu novih korisnika i počeo osvajati nagrade. Poslije par godina, nakon što je Mambo, prvenstveno zahvaljujući njegovom razvojnom timu, postigao ogroman uspjeh, australijska kompanija, još uvijek vlasnik imena Mambo, pokušala se vratiti u igru i preuzeti kontrolu nad projektom.

- To se, naravno, nama nije svidjelo i odlučili smo osigurati nezavisnost i slobodu projekta tako što smo projekat nastavili pod novim imenom: Joomla! – kaže Emir.

Tvrdi da je između brojnih razloga popularnosti Joomla! platforme, glavni taj što je bazirana na slobodnom i otvorenom kodu te jednostavnost instalacije i korištenja sistema.

- Ne trebate biti stručnjak za web niti poznavati bilo koji programski jezik da bi koristili Joomlu i njome gradili svoj web sajt. Sljedeća prednost je njena orijentacija prema profesionalnim web prezentacijama, a ne samo ličnim hobi stranicama. Takođe, jedan od važnih faktora je fleksibilnost nadograđivanja sistema dodatnim komponentama koje daju posebne funkcionalnosti, temama za promjenu dizajna i multijezičnost – pojašnjava.

Sljedeći hit

I Mambo i Joomla! su dobitnici brojnih priznanja u svijetu otvorenog softwarea. Kako kaže Sakić, kruna tih uspjeha sigurno su nagrade osvojene na Linuxworld konferenciji u Bostonu 2005. u konkurenciji sa imenima poput Red Hat, Novell, Sun, HP i IBM. Nagrade Best Open Source Solution i Best of Show-Total Industry Solution u programerskom svijetu predstavljaju svojevrsne Oscare.

- Meni posebno draga nagrada je i Best Linux or Open Source Software koju smo dobili od Linux User and Developer magazina u Londonu 2004. koja je i otvorila sezonu priznanja. Naravno da sve te nagrade daju veliku podršku i pokazuju šta rad jednog malog ali predanog tima može da postigne.

Kaže da prati dešavanja na web i programerskoj sceni ali da ne može reći šta će sljedeće ponuditi njegov tim, kao ni šta bi moglo donijeti novu revoluciju u tom svijetu.

- Teško je predvidjeti šta će biti sljedeći hit na internetu. To je svakako predmet intenzivnih analiza velikih kompanija, mada i one nerijetko investiraju u promašaje. Trenutno su popularne socijalne mreže korisnika koji sami kreiraju sadržaj, kao i poboljšanja interaktivnosti postojećih web usluga. Mi se pokušavamo što brže uklopiti u aktuelne trendove – tvrdi Sakić.

Kaže kako nije siguran da će slobodni programi (open source) u skorije vrijeme odnijeti pobjedu nad klasičnim programima poput Microsoftovih koji se moraju kupiti. Razlog tome je, tvrdi, što je teško pronaći funkcionalan platni model za slobodni software, posebno za male i srednje software kompanije:

- Ipak, mislim da ćemo u budućnosti sve češće viđati razne kombinacije otvorenog i komercijalnog modela, kroz razne dodatke, podršku, dokumentaciju ili drugu dodatnu vrijednost koja se plaća.

Sakić smatra kako Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal u programerskom svijetu, ali da bez državne IT strategije još ne možemo daleko dogurati.

Internet svim građanima

- Postoje dobre škole, dobri kadrovi, pa i dobre software kompanije. Ono što nedostaje je ubrzana kompjuterizacija cijele zemlje. Potrebna je strategija vlade na tom pitanju, kroz subvencioniranje kompjuterske opreme i internet veza i pojačanu izgradnju infrastrukture. Ako bi to dobili i omogućili pristup internetu svim građanima BiH, siguran da bi brzo postali mala Indija na IT planu – tvrdi Sakić, navodeći kao uspješan primjer mladog Bosanca Irfana Škiljana koji je autor jednog od najpopularnijih besplatnih preglednika slika IrfanView.

- Irfan je, logično, jako zauzet. Jednom davno smo se kratko čuli putem e-maila. Ono čime se on bavi je dosta drugačije od mog posla, ali Irfan je, između ostalih, velika inspiracija i za moj rad i drago mi je da je Bosanac autor najboljeg besplatnog preglednika slika na svijetu.

Dodaje da bi se obrazovni sistem morao popraviti kako bismo se još bolje mogli uključiti u IT utrku.

- Naš visokoškolski sistem je ostavština propalog ruskog sistema obrazovanja. Bolonjski proces je put kojim se treba ubrzano ići i iz korijena promijeniti sistem po ugledu na Zapad.

Ipak, kaže da programeri obrazovani u BiH ne zaostaju u odnosu na svijet s obzirom na nedostatak mogućnosti za nabavku opreme, brzog interneta, putovanja i ostalih stvari koje se podrazumijevaju i svima nude na zapadu.

Što se povratka u BiH tiče, Sakić kaže da je ta ideja uvijek prisutna.

- Zasad pokušavam da što češće dođem i boravim u BiH, kao i da ostvarim poslovne kontakte. Konačni povratak, naravno, zavisi od razvoja situacije, ali je definitivni cilj – kaže Sakić.

Dodaje da iako razmišlja o povratku, kao nekadašnji borac Armije BiH ne vidi našu zemlju kao zemlju za koju se sa svojim suborcima borio.

- Sigurno da nije ono za šta smo se borili. Ali, u isto vrijeme, imam nade i uvjeren sam da će vremenom to postati. Bosna je odbranjena i, bez obzira na povremene trzaje i krize, njena cjelovitost više neće biti dovedena u pitanje. Vjerovatno ćemo još dugo čekati da BiH postane normalna demokratska država gdje će svaki pojedinac imati ista prava na cijelom prostoru zemlje, ali vjerujem da će i to vrijeme doći.

(startbih.info)

Bosanac, programerski oskarovac

Komentari su vlasništvo pošiljalaca. Nismo odgovorni za njihov sadržaj!


  1. bombas Piše --> 14.02.2008 15:19
    Ma šta cool, odličan, i još besplatan ...
  2. LEA Piše --> 14.02.2008 13:46

    Jos jedan oskarovac/genijalac pored Irfana i IrfaView-a, svaka cast. Joomla, cool program!

REKLAMIRANJE na JAJCE PORTALU
Opcije

Prilagođeno za štampanje  Prilagođeno za štampanje

Pošaljite prijatelju  Pošaljite prijatelju


Ocjeni vijest/clanak
Srednja ocjena: 4
Glasovi: 3

stars-4.gif

Odvojite par sekundi i ocjenite ovu vijest/članak:
Odlično
Vrlo dobro
Dobro
Regularno
Loše


Slični linkovi

Najčitanija novost o Kompjuteri:


posljednjih 5 vijesti

Arhiva vijesti/članaka

Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.8736 Sekundi 42 Databaza-Upitnici