Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez desactiver vos / Por favor desactiva el Javascript![ ? ]
 





bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
  
Navigacija
Jajce
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
_KAT1
Grad i općina
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
_KAT4
 Teme
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Login

Benutzername:

Passwort:


Posjeta

Enzyklopädie



Travnicka zeljanica


POTREBNI SASTOJCI: U Travniku zeljanicu pitu zovu prisnac. Za 1 tepsiju: 60 dkg brašna za sukanje, 1 kg zelja ili špinata, 25 dkg mladog sira, 3-5 jaja, malo kukuruzna brašna, nešto nišeste, masla (masnoće) za začin, malo ulja, soli 10-25 dkg skorupa (slatkog kajmaka), 2-4 dcl slatkog mlijeka. Ako se zeljanica smotava u gužve, onda može i manja količina zelja. NACIN PRIPREME: Brašno se prosije, napravi malo udubljenje u sredini, doda malo ulja, te sa 2 dcl mlake vode i malo soli zamijesi tijesto i dobro izradi, te stavi da odstoji. Za to vrijeme zelje se očisti, odreže korijenje, opere, ocijedi, izreže na dužinu 1-2 cm. Na zelje se doda malo kukuruzna brašna i isto omelja (omlivi). Na to se doda sir, malo soli, utuku jaja i sve izmiješa. Sinija se prespe nišestom (ili oštrom nulom) ili se na stol postavi stolnjak (ili posebno odredenj čaršaf za sukanje) prespe nišestom (ili oštrom nulom). Tijesto se razdijeli u 4 kolača, malo izradi, uzme 1 kolač, pospe nišestom i pritiskanjem oklagijom ili valjkom rasuču jufke (Vidi još poglavlje - Pite - sukanje jufki). Jufke se malo prosuše. Pomasti se tepsija, prekrije jufkom, začini, prekrije drugom jufkom i trećom, a svaka se pomasti, rasporedi polovica fila, začini, prekrije jufkom, začini, opet prekrije jufkom i začini, rasporedi druga polovica fila, začini, a na kraju se i gornja jufka, začinj. Pita se izreže u kvadratiće i stavi peći u zagrijanu pećnicu. Kada je pečena, izmiješa se skorup i slatko mlijeko, polije po piti i pita vrati u pećnicu da se zapeče. Uzavrije se nešto masla (maslaca) i zeljanica još malo začini odozgo.





Zurück ]

Bosanska kuhinja

Copyright © Jajce Portal - (931 Aufrufe)


Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Seitenerstellung in 0.068 Sekunden, mit 23 Datenbank-Abfragen