bosanski-hrvatski-srpski english french deutsch
    
Posjetilac

Navigacija
Jajce
petitrond.gif U riječi
petitrond.gif Jajčani
 Jajce na webu
 Spomenik
 Adresar
 Čuvajmo prirodu
Turist info
petitrond.gif Smještaj
petitrond.gif Restorani
petitrond.gif Ribolov
petitrond.gif Kajak i veslanje
petitrond.gif Rafting
 Transport
Grad i općina
petitrond.gif Preduzeća
 Servis info
 Stranica opcine
 Udruzenja
 Sport
Jajce novosti
 Jajce Portal
 Jajčani
 Jajce-Aktuelnosti
 Jajce-Analize
 Jajce-Interviews
 Jajce-Komentari
 Jajce Manifestacije
 Jajce-Reportaže
Portal
 Stari album
 Kviskoteka
 Kulinarstvo
 Gdje i kako
 Sadržaj
 Članovi
 Linkovi
 Downloadi
 Bodovi
 Top Lista
 Top 30 dana
 Team

Pretraga


Ko je online
ukupno članova: 3 692
danas registrovano: 2
juče registrovano: 1
članova online: 0
gosti online: 10


Registrirajte se ovdje. Kao registrovan korisnik imate pristup svim sadržajima.


Humor

Humor


Login

Nick:

Lozinka:


Slucajni vic

Posjeta

Jajce na webu

Općina Jajce 

Gradski duvački orkestar

SRD/SRU Zlatovčica

PD Ćusine

Pliva Tourism

Centri za lokalni razvoj


Spomenici i starine

Spomenici i starine

U zidinama starog jajačkog grada i drugim objektima, očuvale su se, pored bosanske arhitekture srednjeg vijeka i tadašnja mađarska i kasnija turska i austro-ugarska arhitektura.

Grad predstavlja jedan cjelovit kulturno-historijski spomenik. U brojnim pisanim izvo­rima, mnogo je rečeno o prirodnim ljepotama Jajca, njegovoj slavnoj prošlosti i spomeni­čkom blagu. Teško je nabrojati sve spomenike i ljepote koji su bili tema interesovanja mnogih naučnika i pisaca.

Hram boga Mitrasa

Leži u blizini starog grada a otkrivenje 1931. godine. To je Hram drevnog indo-iranskog božanstva čiji kult je rasprostranjen u Rimskom carstvu. Na stijeni zapadnog zida urezana je glavna kultna ikona koja prikazuje završnu scenu žrtvovanja bika. Visina joj je 1,68 m. Mitras je prikazan kao figura mladića koji naliježe lijevim koljenom na leđa bika oborenog na zemlju. Lijevom rukom podiže glavu bika na više, a desnom mu zabada nož u plećku. Rep, koji se završava sa tri žitna klasa, grči se i povija prema gore. Žitno klasje nagovještava vjerni­cima razlog ovog svetog ubistva - žrtvovanje koje se vrši radi plodnosti zemlje. Mitras na glavi drži frigijsku kapu, obučen je u tuniku, a preko leđa je ogrnut hlamidom.

Spomenik je sačuvan na svome prvobitnom mjestu stoje rijedak slučaj. Pretpostavlja se daje iz IV st.

Stari grad

Najljepše srednjovjekovno zdanje Jajca je tvrđava sa bedemima, kulama, tabijama i ka­pijama. Sistem utvrda obuhvata površinu od 11 200 m2, a dužina zidova l 300 metara. Na spoljnjem zidu urađene su kule, a na važnijim pravcima kapije. Citadela se nalazi na nadmorskoj visini od 470 m u sklopu ostalih utvrda. Kapija na jugozapadnom dijelu cita-dele, ukrašena je monumentalnim "kraljevskim portalom". U sistemu gradskih utvrda ističu se dva bedema: sjeverni i zapadni. Najistaknutiji fortifikacioni objekat na sjevernom bedemu je Velika tabija. U sistemu ovoga bedema značajno mjesto zauzima Banjalučka kapija. U sklopu zapadnog bedema, nalaze se Travnička kapija i Medvjed kula, izgrađene u XV st.

Medvjed-kula

U blizini zvonika sv. Luke nalazi se roma­nička Medvjed-kula. Spada među najstarije građevine srednjeg vijeka u Bosni. Svojim

okruglim oblikom, veličinom i položajem djeluje impozantno i dominira okolinom. Opseg kule iznosi 50 m a debljina zidova od 4,4 - 6 metara.

Pretpostavlja se da je naziv dobila zbog svog oblika, čvrstine i veličine. Priča se takođe da su se u kuli nalazili medvjedi i da su se tu zatvarali zarobljenici i neposlušni.

Sahat-kula

To je građevina u obliku niskog tornja, izgrađena u XIV/XV stoljeću. U XVII st. je preuređena u Sahat-kulu. Prestala je raditi nakon okupacije (1878), kada su austro-ugarski vojnici skinuli sa nje sat i zvono.

Toranj sv. Luke

Najinteresantniji dio srednjovjekovne crkve sv. Marije je gotički zvonik visok 23,15 m čija je osnova nepravilan četverougao. Zidovi zvonika su debljine l metar. Zvonik je od posebnog kulturno-historijskog značaja jer je to "jedini sačuvan srednjovjekovni zvonik u kontine­ntalnom dijelu Balkana". Zvonik su radili domaći majstori, klesari jajačke klesarske radionice u XV st. U ovoj crkvi bile su 1459. pohranjene moći sv. Luke Evanđeliste. Bježeći iz Bosne, posljednja bosanska kraljica Mara ponijela ih je 1463. sobom, da bi narednih godina moći postale predmetom trgovine u kojoj su sudjelovali Dubrovnik, Venecija i ugarski kralj Matijaš Korvin. Zvonik je nakon 1527. godine bio pretvoren u minaret Sulejmanije džamije.

Katakombe

To je spomenik po svome značaju jedinstven na Balkanu; uklesan u mekom kamenu, predstavlja grobnu crkvu Hrvoja Vukčića i njegove porodice. To su takozvane katakombe, zapravo podzemna grobnica sa kapelom koja je trebala da bude porodična grobnica Hrvojeva. Građevina je izdubljena u živcu kamenu i podijeljena na dva sprata. U predvorju na ulazu, uklesane su dvije nedovršene figure koje vjerovatno predstavljaju Hrvoja i njegovu suprugu Jelenu Nelipićevu. U kompleksu ovog reljefa su i elementi Hrvojeva grba. Kroz poseban otvor ulazi se u donji dio katakombi. Spomenik je građen najvjerovatnije početkom XV stoljeća.

Objavljeno: Srijeda, 18. 02. 2004 (7921 čitanja)
Copyright © by Jajce Portal

_PRINTER  _FRIEND

[ _CONT_GOBACK ]


Administracija

Ernest.Plivac
Administrator, urednik i webmaster

JAJCE PORTAL TEAM © by Jajce Portal


Sajt učitan 0.1056 Sekundi 30 Databaza-Upitnici